Dūklavs: Piena kvotu atcelšanas ietekmi uz tirgu šobrīd nevar precīzi prognozēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piena kvotu atcelšana, kam spēkā jāstājas mēneša nogalē, dara bažīgus daudzu valstu pārstāvjus tādēļ, ka nav zināms, kādu ietekmi tas atstās uz tirgu, atzīst zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. 

Pēc Eiropas Savienības (ES) noteikto piena ražošanas limitu atcelšanas jau aprīlī produkciju varēs ražot neierobežoti. Par to sarunas noritējušas arī pirmdien Eiropas Savienības lauksaimniecības sanāksmē Briselē.

Sarunā ar Latvijas Radio Dūklavs atzina, ka joprojām nav zināms, vai Latvijas piensaimniekiem tomēr nāksies maksāt par pārsniegtajām piena kvotām.

“Mēs esam uz robežas, šūpojamies - plus mīnus nulle,  būs vai nebūs [kvotu] pārsniegums. Cerams, ka nebūs, jo Latvijas piena ražotājiem katrs pārsniegtais procents maksā 1,2 miljonus eiro, kas ir liela nauda piensaimniecībai, īpaši šajos sarežģītajos apstākļos,” pauda ministrs.

Viņš arī atzina, ka šobrīd neviens nevar precīzi pateikt, kas notiks piena tirgū pēc kvotu atcelšanas,  par to varēšot spriest pusgadu pēc tam, taču jau tagad skaidrs, ka tirgu gaida pārmaiņas.  

Jau vēstīts, ka 31.martā beidzas pēdējais piena kvotu gads, un šī kvotu sistēma ES būs atcelta. Šajā gadā Latvijas piena kvota ir 781 132 tonnas, un janvārī šī piena piegādes kvota bija izpildīta jau par 99%, radot bažas par  pārpildi un soda sankcijām.  Saskaņā ar pēdējām prognozēm gan Latvijas piena ražotāji varētu nepārsniegt 99,7% no piena kvotas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti