Dienvidkurzemē izveidojies Āfrikas cūku mēra perēklis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Āfrikas cūku mēra perēklis pašlaik atrodas Dienvidkurzemē, par to informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), taču arī Latgales pierobežā, kur situācija bija uzlabojusies, konstatēta atkārtota inficēšanās. Vislabvēlīgākā situācija šobrīd ir Vidzemē, tikmēr Kurzemes cūku novietne Rudbāržos, kur tika konstatēts cūku mēris, nācās šogad likvidēt vairāk nekā 10 000 cūku, darbu plāno atsākt pavasarī.

Dienvidkurezmē izveidojies Āfrikas cūku mēra perēklis
00:00 / 04:30
Lejuplādēt

Šogad cūku mēri konstatēja Skrundas novada Rudbāržu pagastā divās cūku novietnēs. Lielākajā uzņēmumā SIA "Korkalns" tika likvidētas vairāk nekā 10 000 cūku, stāsta uzņēmuma valdes loceklis Jānis Podnieks. Nācās koncentrēties, un izmisumam laika neesot bijis, arī tagad notiek darbs, lai līdz pavasarim varētu sagatavot kompleksu darbam, uzņēmums cer saņemt arī kompensāciju. 

"Tagad viss ir normāli, visu mazgājam, dezinficējam kūtis, ceram darbu atsākt pavasarī, visticamāk, martā vai aprīlī, kad varētu atvest pirmās cūkas. Cilvēki strādā, daļa aizgāja pensijā, pārējiem darbs piemeklēts," saka Podnieks.

Sākotnēji iepriekšējie darba apjomi netiks atjaunoti, to noteikšot arī tirgus situācija, spriež uzņēmuma pārstāvis. Pēc PVD ieteikumiem tiks pielāgotas arī telpas turpmākam darbam. PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja vietnieks Mārtiņš Seržants skaidro, ka situācija ar Āfrikas cūku mēri joprojām ir aktuāla, kaut gan šobrīd priekšplānā izvirzījies Covid-19. 

"Neizraisa emocijas kā sākumā, bet aktualitāte nav zudusi. Visvairāk ir Kurzemes reģionā, īpaši Dienvidkurzemē, kur epidemioloģiskais vilnis virzās uz Liepājas pusi," pauž Seržants.

Seržants uzsver, ka iedzīvotāji aktuālai informācijai var sekot līdzi PVD mājaslapā, kā arī paši iesaistīties un ziņot par mirušām meža cūkām, jo katrs šāds ziņojums tiek apmaksāts arī naudas izteiksmē. Parasti par to ziņo mednieki, lauksaimnieki vai mežizstrādes darbinieki.

Pagaidām tikai divām valstīm izdevies tikt galā ar Āfrikas cūku mēri, tā ir Čehija un Beļģija, viņi ņēmuši vērā citu, arī Baltijas valstu ne tik labo pieredzi un slimību lokalizējuši ātri.

"Viņu situācija bija savādāka, viņi ātri lokalizēja, jo bija tāda punktveida infekcijas ienešana. Tas notika vēlāk nekā Baltijas valstu saskarsmes ar Āfrikas cūku mēri. Mēs bijām tie, kas ar mūsu datiem parādīja, kā Āfrikas cūku mēris izpaužas (..)," saka Seržants.

Speciālists skaidro, ka cūku mēra lokalizēšana notikusi, izmantojot arī elektrisko ganu apkārt mežam, kas sākotnēji likusies utopiska ideja, Iespējams, arī Latvijā tāda metode tiktu izmantota, taču pašlaik  medniekiem esot aktīvi jāmedī meža cūkas, lai nepieļautu populācijas pieaugumu, un tas ļautu ciklu pārtraukt izplatīties Āfrikas cūku mērim, savukārt mājas cūku novietnēm jāievēro biodrošības noteikumi.

Šogad saslimšanu Latvijā konstatēja divās komercfermās un vienā nelielā fermā ar dažiem desmitiem dzīvnieku. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti