Decembrī Eiropas apmeklētāko valstu tops mainās – skaitļi un fakti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Decembris daudzās Eiropas zemēs ir aktīvākais ceļojumu laiks tieši ziemas mēnešos, un daļēji to var skaidrot ar Ziemassvētkiem un Jaunā gada sagaidīšanas svinībām, kuru laikā ir arī papildu brīvas dienas. Turklāt decembrī par iecienītākajiem ceļotāju galamērķiem kļūst pavisam citas valstis, nekā esam raduši redzēt parasti. Uz ceļojumu tirgus skatuves decembrī sevi skaļi piesaka Somija, Vācija, Lielbritānija, daudzas ar kalniem bagātas zemes, un savu labumu gūst arī Baltijas valstis.

Eiropas statistikas biroja "Eurostat" dati liecina, ka 2016.gadā decembrī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tūrisma mītnēs ceļotāji nakšņojuši 142,3 miljonus reižu, kas ir 5% no kopējā gada nakšņojumu skaita. Līdz ar to decembris nebūt nav ar ceļojumiem bagātākais mēnesis un tas kopumā tālu atpaliek no vasaras rādītājiem. Tas ļauj secināt, ka vairums eiropiešu Ziemassvētkus un Jauno gadu tomēr izvēlas sagaidīt mājās.

Taču ir vairākas valstis, kuras tieši decembrī kļūst par galvenajām zvaigznēm uz Eiropas tūrisma skatuves. Kopumā Eiropas iecienītāko galamērķu „topā” nemainīgi ir Francija, Spānija un Itālija, bet decembrī situācija mainās.

Pērn decembrī vislielākais nakšņojumu skaits tūrisma mītnēs – 23,1 miljons – bija Vācijā, kura tradicionāli piesaista ceļotājus ar iespēju izbaudīt Ziemassvētku atmosfēru slavenajos Ziemassvētku tirdziņos, kā arī ar vērienīgo Jaunā gada sagaidīšanu pie Brandenburgas vārtiem Berlīnē.

Otrajā vietā tāpat kā gadā kopumā ir spējusi noturēties Spānija. Tomēr tas visdrīzāk ir skaidrojams nevis ar īpašu Ziemassvētku atmosfēras izbaudīšanu, bet gan iespēju gada nogales brīvdienas pavadīt Spānijas jurisdikcijā esošajās siltajās Kanāriju salās. Kopumā decembrī Spānijas tūrisma mītnēs bijuši 22,2 miljoni nakšņojumu.

Savukārt trešajā vietā ar 18,4 miljoniem nakšņojumu pērn ir ierindojusies Lielbritānija. Katru gadu aptuveni ceturtdaļmiljons cilvēku pulcējas Londonā, lai būtu klāt tam, kā Jauno gadu iezvana slavenais Bigbena pulkstenis. Tiesa, nav zināms, kā Londonas popularitāti ietekmēs fakts, ka Bigbena tornī ir sākušies rekonstrukcijas darb,i un tādēļ slavenais zvans ir „apklusis” uz aptuveni četriem gadiem. Tomēr tiek solīts, ka tādus notikumus kā Jaunā gada atnākšana Bigbena zvans iezvanīs arī rekonstrukcijas laikā. Turklāt tā nav vienīgā izklaide, kuru piedāvā Londona. Tāpat starp ļoti populārām Jaunā gada sagaidīšanas vietām Lielbritānijā ir arī Edinburga, kur to var izdarīt īstenā skotu garā.

Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšana ir jāizceļ arī Francijā. Lai gan 18,4 miljoni nakšņojumu tās tūrisma mītnēs ir maz, ja salīdzinām ar Francijas popularitāti vasarā, Ziemassvētku tirdziņi un Jaunā gada sagaidīšana pie Eifeļa torņa Parīzē ir pietiekami liels magnēts, lai decembri padarītu par ļoti nozīmīgu tūrisma mēnesi ziemas periodā.

Runājot par Ziemassvētkiem un Jauno gadu, ir jāmin vēl vairākas valstis, kuras nepiesaista tik lielu ceļotāju skaitu, bet kuru tūrisma sektorā decembris kļūst par īstu pļaujas laiku. Īpaši šajā ziņā ir jāizceļ Somija, kurā atrodas Ziemassvētku vecīša rezidence. Pērn decembrī Somijas tūrisma mītnēs tika uzskaitīti 1,5 miljoni nakšņojumu jeb 7,5% no kopējā gada apmēra.

Tāpat ir vairākas pie kalniem esošas zemes, kuras gada nogales brīvdienās izvēlas aktīvās atpūtas cienītāji. Īpaši straujš ceļotāju skaita pieaugums redzams Austrijā, Šveicē un arī Čehijā.

No gada nogales svētkiem labumu gūst arī Baltijas valstu viesnīcnieki, jo visur decembrī nakšņojumu skaits pārsniedz vidējo ES rādītāju. Igaunijā pērn decembrī reģistrēti 455 tūkstoši nakšņojumu, Lietuvā – 420,9 tūkstoši, bet Latvijā – 292 tūkstoši nakšņojumu, liecina "Eurostat" dati.

Iemesls, kādēļ Latvijā kopējais nakšņojumu skaits tūrisma mītnēs decembrī atpaliek no kaimiņvalstīm, visdrīzāk ir saistīts ar vēsturisko Latvijas tūrisma orientēšanos uz Krievijas tirgu. Decembrī Latvijas tūrisma mītnēs palika 199,1 tūkstotis nerezidentu un tikai 92,9 tūkstoši ES valstu rezidentu. Savukārt Igaunijā un Lietuvā šī proporcija ir daudz līdzīgāka, kas nozīmē, ka kaimiņvalstis sekmīgāk spējušas ieinteresēt ne tikai NVS, bet arī ES valstu ceļotājus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti