«Conexus»: No Krievijas saņemtās gāzes apmērs 11 mēnešos sarucis par 73%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No Krievijas saņemtās dabasgāzes apjoms šī gada 11 mēnešos bijis par 73% mazāks nekā attiecīgajā laika periodā pērn, informēja dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus"). Uzņēmumā skaidroja, ka no nākamā gada 1. janvāra ar likumu apturētās dabasgāzes piegādes no Krievijas neietekmēs Latvijas dabasgāzes apgādi, jo tirgus jau šogad ir pārorientējies.

Dabasgāzes piegādes pamatā tiek organizētas no Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa. 

Līdz ar to būtiski pieaudzis no Lietuvas saņemtais dabasgāzes apjoms, tam līdz decembra sākumam sasniedzot 17,6 teravatstundas.

"Conexus" atgādināja, ka no nākamā gada reģionā jau būs divi šādi avoti, darbu sākot Somijas terminālim Inko.

"Jau šogad tirgus dalībnieki ir apzinājuši riskus un atbildīgi veikuši piegādes avotu diversifikāciju, nepaļaujoties uz dabasgāzes plūsmām no Krievijas. Tikmēr no 2023. gada infrastruktūras uzlabojumi, Inčukalna pazemes gāzes krātuve un divi sašķidrinātās dabasgāzes termināļi mūsu reģionā dabasgāzes apgādi padarīs drošāku nekā līdz šim," stāstīja "Conexus" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss. 

Viņš norādīja, ka ir izstrādāti un ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju saskaņoti atbilstoši pārvades sistēmas lietošanas noteikumi, kas nepieļauj dabasgāzes piegādes no Krievijas, tomēr tranzīta plūsmas no Krievijas uz Kaļiņingradu caur vienoto Igaunijas–Latvijas tirgus zonu būs iespējamas. Vienlaikus tranzīta paziņojumā noteikto tranzīta jaudas piešķiršanas pieprasījumu varēs noraidīt, lai samazinātu ietekmi uz citiem sistēmas lietotājiem un veicinātu piegādes drošību.

Nākamā gada 1. janvārī Latvijā stājas spēkā Enerģētikas likuma prasība par dabasgāzes piegādes no Krievijas aizliegumu. "Conexus" uzsvēra, ka ne tikai Latvijas dabasgāzes infrastruktūra, bet arī sistēmas lietotāji tam ir gatavi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti