Arī Igaunija neizslēdz elektrības iegādi no Baltkrievijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 9 mēnešiem.

Igaunija neizslēdz iespēju iegādāties elektroenerģiju no Baltkrievijas Astravjecas atomelektrostacijas (AES). Tā ziņo Igaunijas sabiedrisko mediju portāls Err.ee, atsaucoties uz Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijas pārstāvi enerģētikas jautājumos Timo Tataru.

Igaunija tiešā veidā neiepērk enerģiju no Baltkrievijas, taču pieļauj tās patēriņu, ja tā būs pieejama tirdzniecībā Baltijas valstu tirgū.

Igaunijas pārstāvis sacīja, ka Lietuva, kas asi iebilst pret Baltkrievijas atomelektrostaciju, nav oficiāli lūgusi Igauniju boikotēt šo elektroenerģiju. Turklāt šādi lēmumi ir Eiropas Komisijas pārziņā. Ja Eiropas Komisija nāktu klajā ar iniciatīvu saistībā ar Astravjecas AES, Igaunija būtu to gatava atbalstīt.

Iepriekš Lietuva pauda nožēlu par Latvijas gatavību pirkt elektrību no jaunās Baltkrievijas atomelektrostacijas. Latvijas valdība 14. augustā paziņoja, ka tiklīdz Lietuva bloķēs elektrības importu no Baltkrievijas, Latvija iegādāsies elektrību no Baltkrievijas caur savu robežu. Latvijas pusē gan uzsver, lēmums atvērt tirdzniecības robežu ar Krieviju, lai iegādātos elektroenerģiju no trešajām valstīm tādā veidā, nenozīmē tiešo tirdzniecību ar Baltkrieviju.

Viļņa cerēja, ka boikots spēs apturēt Baltkrievijas atomelektrostacijas projektu, taču citas reģiona valstis un Eiropas Savienības institūcijas neatbalsta šo iniciatīvu.

KONTEKSTS:

Lietuva Astravjecas AES uzskata par nedrošu un cerēja, ka tajā ražotās elektroenerģijas importa boikots varētu apturēt šo projektu, taču citas reģiona valstis un Eiropas Savienības institūcijas šo iniciatīvu nav atbalstījušas.

Lietuvas Seima Enerģētikas komitejas priekšsēdētājs Virgīlijs Poderis izteicis cerību, ka Lietuvas Enerģētikas ministrija darīs visu, lai pārliecinātu Latviju tomēr atbalstīt Lietuvas nostāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti