Dienas notikumu apskats

Strauji pieaug bērnu pornogrāfijas izplatīšana internetā

Dienas notikumu apskats

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme lielajām algām būs 31%

VID Iekšējās drošības pārvaldi pakļaus dienesta ģenerāldirektoram

VID Iekšējās drošības pārvaldi pakļaus dienesta ģenerāldirektoram

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ceturtdien, 22.jūnijā, galīgajā lasījumā atbalstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu un Muitas policiju apvienošanu, izveidojot Nodokļu un muitas policiju. Dienesta ietvaros tiks veidota jauna Iekšējās drošības pārvalde, kas būs pakļauta VID ģenerāldirektoram.

Aptuveni gadu ilgušajām diskusijām par to, kam pakļaujama VID veidojamā Iekšējās drošības pārvalde, pienācis gals – ceturtdien, 22.jūnijā, lemjot par VID darbību regulējošā likuma pieņemšanu galīgajā lasījumā, Saeimas vairākums nolēma šīs pārvaldes pārraudzību uzticēt VID ģenerāldirektoram.

Tieši jautājums par to, kas uzņemsies Iekšējās drošības pārvaldes pārraudzību, bija galvenais iemesls, kādēļ kavējās arī lēmums par VID  Muitas policijas un Finanšu policijas apvienošanu.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra, kurš tāpat kā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pārstāv Zaļo un Zemnieku savienību, jau pirms vairākiem mēnešiem Latvijas Radio norādīja, ka joprojām ir šaubas, vai jaunajai institūcijai vajadzētu būt Finanšu ministrijas padotības iestādei.

Valdošajā koalīcijā ietilpstošās „Vienotības” politiķi gan vēl arvien turas pie pārliecības, ka Iekšējās drošības pārvaldei ir jābūt neatkarīgai no VID vadības. Tādēļ šodien,

lemjot par likuma grozījumu pieņemšanu galīgajā lasījumā, 18 „Vienotības” deputāti balsoja pret.

„Šī apvienošana ir jāizsteno, bet, mūsuprāt, nav pieņemami, ka šī jaunā institūcija būs pakļauta VID vadītājai. Šī institūcija veiks izmeklēšanu, veiks operatīvās darbības, lai atklātu pārkāpumus  VID, tostarp arī vadītājas pārkāpumus. Mēs veidojam jaunu policiju, kurai būs jākontrolē visa dienesta darbība,” pamatojot „Vienotības” deputātu negatīvo balsojumu, pauda frakcijas deputāts Edvards Smiltēns.

„Vienotība” uzstāja, ka VID Iekšējās drošības pārvalde ir jāveido pēc Iekšlietu ministrijas Iekšējās drošības biroja parauga.

„Šis birojs, kas atrodas ministra pārraudzībā, izmeklē ne tikai Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu darbiniekus un amatpersonu noziedzīgus pārkāpumus, bet arī ar vardarbību saistītus pārkāpumus, kurus izdarījuši ieslodzījuma vietu darbinieki, policisti un citas pārraudzībā esošās personas,” norādīja Smiltēns.

Jāatgādina, ka jautājums par VID spēka struktūru reformu aktualizējās pērn, kad gaismā nāca dažādi aizdomīgi dienesta bijušo un vēl esošo darbinieku darījumi. Daļa no viņiem darbu VID atstāja, bet citi tika rotēti. Tomēr pagājušajā nedēļā pēc Drošības policijas ierosināta kriminālprocesa par valsts noslēpuma izpaušanu no darba VID Finanšu policijas pārvaldē tika atstādināti dzīvesbiedri Maksims un Kristīne Bogdanovi, kuri pie amatiem šajā dienesta struktūrvienībā tika tieši rotāciju rezultātā.

Jau ziņots, ka Saeima pērn septembrī noraidīja likumu grozījumus, kas paredzēja apvienot VID Finanšu policiju un Muitas policiju, kā arī noteikt izmeklēšanas iestādes funkcijas Iekšējās drošības dienestam, kas būtu pakļauts VID vadītājam.

Toreiz deputāti neiebilda pret priekšlikumu par VID Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu. Iebildes bija pret ideju VID Finanšu policijas paspārnē Iekšējās drošības dienestam paredzēt arī izmeklēšanas iestādes funkcijas, vienlaikus nododot šo iestādi VID ģenerāldirektora tiešā pakļautībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti