Dienas ziņas

Daugavas krastā kuplā pulkā svin Lieldienas

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Sēklu tirgotāji: Šogad trūkst auzu sēklu

Sēklu tirgotāji: Šogad trūkst auzu sēklu

Sācies aktīvs sēklu meklēšanas laiks – lielākā daļa mazdārziņu īpašnieku tās vēl tikai iegādājas, kamēr zemnieki iepērk tonnām graudaugu sēklu, jo daļa lauku ir jāpārsēj. Cenas ir dažādas – ir kultūras, kurām tās ir cēlušās, ir, kurām nekas nav mainījies. Lauksaimnieku daļa, lai ekonomētu, paši pērn gādājuši sēklas, bet šī gada lielākais deficīts ir auzas.

Sēklu tirgotāji norāda, ka cena ik gadu mainās, jo ir dažādi faktori, kas to ietekmē – laikapstākļi, elektrības sadārdzinājumi, ģeopolitiksā situācija. Ir pat daļa zemnieku, kuri sēklas vairs neiegādājas. Cenas par vienu tonnu sēklu ir ļoti dažāda.

Agroresursu un ekonomikas institūta pārdošanas speciāliste Solvita Survillo skaidro: "Saimniecībās katrs cenšas iztikt ar saviem krājumiem, daudzi sēj iekšā pašaudzēto sēklu. Nemeklē vietas, kur nopirkt jaunu sēklu. Varu komentēt, ka sēklu cenas līdz ar to svārstās no kaut kādiem 300 eiro [par tonnu], tas ir C2 kategorijai zemākai, dažām labām kultūrām aiziet līdz pat 600 eiro [par tonnu]. 

Sēklu tirgotāji Vidzemē stāsta, ka iepirkšanās laiks katram atšķiras, bet aktivitāte šogad ir apmierinoša. 

"Ir divu veida zemnieki. Ir tie, kas domā laicīgi, kas sāk rosīties februārī, martā, un ir tādi, kuriem vajadzēja iesēt vakar, un tad viņš cenšas ātri kaut ko atrast. Var teikt, [iepirkšanās laiks ir] no februāra līdz maijam," komentē Agroresursu un ekonomikas institūta sēklkopības daļas vadītāja Anda Razgačeva. 

Sēklu izplatītāji uzsver, ka ik gadu ir grūti prognozēt, cik daudz konkrēta veida sēklas vajag iepirkt, jo pieprasījums mainās. Tomēr atklājusies viena problēma.

"Ir tas teiciens – "iebrauc auzās", "būs auzas", kas nozīmē ne pārāk labu situāciju, bet šajā gadā visam jābūt labi, jo šogad auzu nav. Ir iztrūkums ar auzu. Tas saistīts ar iepriekšējiem gadiem, kad vasarāju ražas bija ļoti maz un līdz ar to sēklu raža bija maza," stāsta Solvita Survillo.

"Pieprasītākās viennozīmīgi šogad ir stiebru zāles, āboliņš – sarkanais, Raunas tie labprāt tiek pirkti. Timotiņš "Jumis" …  No graudaugiem pieprasīti ir vasaras kvieši "UFFO", auzas "Stendas DĀRTA"," teic Anda Razgačeva.

Eksperti izceļ, ka daļai zemnieku, kuriem lauki izsala, tie būs jāpārsēj, drīzumā atkal iepirks lielu daudzumu graudaugu sēklu. Savukārt mazdārziņu īpašnieki šobrīd sāk vai drīzumā sāks sēt tomātus, gurķus, papriku, ķirbjus un citus augus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti