Mitro laikapstākļu dēļ Lielbritānijā varētu pieaugt atsevišķu produktu cenas

Apvienotajā Karalistē pēdējais pusotrs gads ir bijis mitrākais pēdējos 180 gados. Tas nelabvēlīgi ietekmē lauksaimniecības ražas, un to tiešā veidā izjutīs patērētāji, maksājot par atsevišķiem produktiem vairāk. Stādītās kultūras vai nu tika appludinātas, vai arī mitrais laiks tās sabojāja, vai arī lauksaimnieki vispār nespēja izveidot sējumus.

Apvienotās Karalistes medijs "The Guardian" vēsta, ka valstī nepieredzēti slapjo laika apstākļu dēļ svarīgu kultūraugu raža šogad varētu būt gandrīz par piektdaļu mazāka. Valstī kopš pērnā gada septembra piedzīvotas 11 vētras. No 2022. gada oktobra līdz 2024. gada martam Anglijā nolijuši 1695,9 milimetri nokrišņu, kas ir mitrākais 18 mēnešu periods kopš 1836. gada.

Analītiķi norāda, ka ietekme uz kviešu, miežu, auzu un rapša ražu nozīmē alus, maizes un cepumu cenu kāpumu un lielāku pārtikas produktu importu.

Enerģētikas un klimata izpētes vienības (ECIU) veiktajā analīzē lēsts, ka kviešu, miežu, auzu un rapša daudzums šogad varētu samazināties par četriem miljoniem tonnu, – par 17,5% mazāk nekā pagājušā gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti