Panorāma

Ziemassvētkos topā mandarīni

Panorāma

Likvidēs un restrukturizēs? Haoss Polijas sabiedriskajos medijos

10 tūkstoši piekrīt – nebarosim Krievijas kara mašīnu

Saeimā iesniegs iniciatīvu par nodokļu palielināšanu sadarbībai ar Krieviju

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti nepieciešamie desmit tūkstoši parakstu, lai iniciatīvu par nodokļa sloga palielināšanu uzņēmējiem, kas turpina sadarbību ar Krieviju, iesniegtu izskatīšanai Saeimā. Tā paredz pacelt ieturējuma nodokli maksājumiem uz Krieviju līdz 90%.

Parakstu vākšanu uzsāka fonds "Uzņēmēji mieram". Desmit tūkstoš parakstu savākšana internetā prasīja vien divas nedēļas.

Iniciatīvas mērķis ir panākt izmaiņas likumdošanā, lai visiem maksājumiem uz Krieviju tiktu palielināts ieturējuma nodoklis.

Fonds "Uzņēmumi mieram" rosina ieviest 90% ieturējuma nodokli visiem maksājumiem uz Eiropas Savienības (ES) "melnā saraksta" jurisdikcijām, ieskaitot Krieviju. Šāds nodoklis būtu piemērojams arī uz trešo personu bankas kontos iemaksātām summām "melnā saraksta" jurisdikcijās.    

Atbilstoši Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumam patlaban ar uzņēmumu ienākuma nodokli Latvijā apliek maksājumus juridiskām personām nerezidentiem, ja tiem nav pastāvīgā pārstāvniecība Latvijā, piemērojot nodokļa likmes vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem 20% apmērā, atlīdzībai par Latvijā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanu 3%, izmaksas personām zemu nodokļu un beznodokļu valstīs vai teritorijās – 20%, savukārt atlīdzībai par Latvijā esoša nekustamā īpašuma izīrēšanu vai iznomāšanu nerezidentiem piemērota 5% apmērā no atlīdzības summas.

Tāpat iniciatīvas iesniedzēji pieprasa atcelt iespēju Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekiem ļaut nepiemērot ieturējuma nodokli Krievijas uzņēmumiem, kā arī publiskot summas, par kurām jau nav piemērots ieturējuma nodoklis Krievijas uzņēmumiem.

"Nevienam nav noslēpums, ka joprojām ir diezgan lieli apjomi tirdzniecībai ar Krieviju. To rāda arī statistika," sacīja fonda "Uzņēmēji mieram" pārstāvis Jānis Taukačs.

Viņš norādīja, ka importa apjomi no Krievijas samazinājās no 2 miljardiem eiro pērn līdz 500 miljoniem eiro šogad, "tāpat tie ir lieli cipari, līdz ar to tas priekšlikums būtu šādiem maksājumiem uz Krieviju piemērot paaugstinātu 90% nodokļa likmi un aizlāpīt visus caurumus".

Papildus tam iniciatīvas autori arī aicina publiskot sarakstu ar uzņēmējiem, kuri turpina veidot biznesu ar Krieviju, kā arī Latvijas uzņēmumiem par pienākumu noteikt maksājumu saņēmēju patiesā labuma guvēju pārbaudi.

Pēc desmit tūkstoš parakstu savākšanas iniciatīvu skatīs Saeimā. Idejai atbalstu paudušas dažādas gan koalīcijas, gan opozīcijas partijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti