Parādoties pozitīvām procentu likmēm, aug interese ieguldīt naudu

Lai gan šogad apgriezienus turpināja uzņemt dzīves dārdzība, tajā skaitā būtiski auga tēriņi kredītņēmējiem, strauji palielinājusies cilvēku interese savu naudu investēt.

Parādoties pozitīvām procentu likmēm, aug interese ieguldīt naudu
00:00 / 04:15
Lejuplādēt

"Swedbank" aplēses liecina, ka tās klienti gada 11 mēnešos vērtspapīros vien ieguldījuši 44 miljonus eiro. Banka norāda, ka privātpersonu interese investēt ieguldījumu fondos un obligācijās aug, neraugoties uz nemierīgajiem finanšu tirgiem.  

"Swedbank" šāgada dati rāda, ka naudas apjoma ziņā klienti Latvijā visvairāk – 21 miljonu eiro – ir ieguldījuši obligācijās, tam seko "Robur" ieguldījumu fondi ar septiņiem miljoniem eiro, kā arī biržā tirgotie fondi ar vēl septiņiem miljoniem.

Savukārt ārvalstu akcijās "Swedbank" klienti ieguldījuši trīs miljonus eiro, bet Baltijas biržā – sešus miljonus. Trīs gadu laikā par 360 procentiem audzis to klientu skaits, kas kontos tur biržā tirgotos fondus.

No Baltijas un ārvalstu akcijām "Swedbank" klientu vidū populāras ir "Enefit Green", "Madara Cosmetics", "Delfingroup", TUI, "Volkswagen", "Roche Holding" un citu lielo uzņēmumu akcijas. Turklāt saistībā ar ģeopolitiskajiem konfliktiem ir augusi interese par globāli diversificētiem ieguldījumu fondiem un biržā tirgotajiem fondiem.

Gadu par raženu sauca arī SEB bankas Privātpersonu segmenta vadītāja Elza Rudzīte – augušas gan ieguldījumu procentlikmes, gan pašas izvēles iespējas, kur brīvo naudu likt.

SEB banka vēro, ka aug mērķtiecīgo krājēju skaits.  

Savukārt bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis vērtēja, ka cilvēki daudz aktīvāk sākuši izmantot gan termiņa noguldījumu iespējas, gan krājkontus.  

Inflācijas spiediens ar tam sekojošu naudas vērtības zudumu, kas piespiež brīvo naudu ieguldīt, nevis vienkārši turēt kontā, turpināsies arī nākamajā gadā, norādīja banku analītiķi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti