Saistībā ar pasta darbinieku streiku «Tesla» iesūdz tiesā Zviedriju

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla" pirmdien vērsies tiesā ar prasību pret Zviedrijas valsti saistībā ar pasta darbinieku streiku, kura dēļ bloķētas numura zīmju piegādes jauniem automobiļiem.

"Tesla" Zviedrijā šobrīd skāris vairāku nozaru darbinieku streiks saistībā ar autoražotāja nevēlēšanos parakstīt darba koplīgumu.

20. novembrī šim streikam pievienojās pasta darbinieki, apturot piegādes "Tesla" birojiem un remontdarbnīcām.

Tā kā numura zīmes jauniem automobiļiem Zviedrijā tiek piegādātas tikai pa pastu, šis streiks var apturēt jaunu "Tesla" nonākšanu uz valsts ceļiem.

"Tesla" lūgusi tiesai piespiest Zviedrijas Transporta aģentūru nodrošināt, lai aģentūrā reģistrēto transportlīdzekļu numura zīmes "nonāktu "Tesla" īpašumā".

Uzņēmums arī lūdza tiesu piemērot naudas sodu viena miljona kronu (87 000 eiro) apmērā, ja Zviedrijas Transporta aģentūra neizpildīs šo prasību.

Pirmdienas vakarā "Tesla" saņēma labas ziņas, kad aģentūra pavēstīja, ka tā saņēmusi "pagaidu" tiesas nolēmumu, kurā tai pieprasīts septiņu dienu laikā piekrist, ka "Tesla" savas numura zīmes saņem tieši no numura zīmju ražotāja.

Tikmēr atsevišķā prasībā "Tesla" vēlējās, lai tiesa piespiestu pasta kompānijai "Postnord", kas pieder Zviedrijas un Dānijas valstīm, nodot visas "Tesla" adresētās piegādes.

Sākotnēji aptuveni 130 mehāniķi desmit "Tesla" remontdarbnīcās septiņās Zviedrijas pilsētās streikot sāka 27. oktobrī. Kopš tā laika šis streiks ticis paplašināts, aptverot arī remontdarbnīcas, kas apkalpo dažādu zīmolu automobiļus, un šīs remontdarbnīcas pārtraukušas remontēt "Tesla" automašīnas.

Vienlaikus visās Zviedrijas ostās apturēta automašīnu "Tesla" izkraušana.

Arodbiedrība "IF Metall" skaidroja, ka "Tesla" mehāniķi streikot sākuši, lai protestētu pret autoražotāja nevēlēšanos parakstīt darba koplīgumu.

Arodbiedrība norādīja, ka "Tesla" darbiniekiem ir zemākas algas, viņiem atšķiras apdrošināšanas nosacījumi un ir zemākas pensijas nekā citiem nozares darbiniekiem.

Darba koplīgumi, par kuriem vienošanās tiek panāktas katrā nozarē atsevišķi, ir Zviedrijas darba tirgus modeļa pamatā, aptverot gandrīz 90% Zviedrijā nodarbināto un garantējot standarta algas un darba apstākļus.

"IF Metall" arī uzsvēra, ka darba koplīgumi ļauj uzņēmumiem darboties vienādos apstākļos, likvidējot risku, ka kāds darba devējs varētu kropļot konkurenci nozarē, saviem darbiniekiem nosakot sliktus darba apstākļus.

"Tesla" esot informējusi arodbiedrību, ka neparakstīs darba koplīgumu, jo uzņēmums darba koplīgumus neslēdzot nekur pasaulē.

Tikmēr Zviedrijas pilsētas Norčēpingas apgabaltiesa ir lēmusi, ka "Tesla" drīkstēs saņemt numurzīmes jauniem auto no uzņēmuma, kas ražo šīs zīmes, vēstīja Zviedrijas Radio.

Lēmumā noteikts, ka Zviedrijas Transporta aģentūrai 7 dienu laikā jāļauj "Tesla" saņemt numurzīmes tieši no to ražotāja. 

"Tesla" šo tiesas lēmumu vērtēja atzinīgi. Uzņēmums ir gandarīts par to, ka jau drīzumā atkal varēs piegādāt jaunus automobiļus saviem klientiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti