Papildu maksa preses abonēšanai tīmeklī satrauc reģionālos izdevējus; «Latvijas Pasts» to varētu pārskatīt

"Latvijas Pasts" ieviesis 3 eiro maksu par preses izdevuma abonēšanu tiešsaistē vietnē "Abone.lv". Sašutumu par to pauž reģionālās preses izdevēji. Uzņēmums gatavs papildu maksu pārskatīt.

Reģionālās preses izdevēji satraukušies, ka jāpiemaksā 3 eiro, abonējot preses izdevumus internetā.

Laikraksta "Staburags" redaktore Agita Grīnvalde-Iruka intervijā Latvijas Radio atzina, ka šāds palielinājums ir ļoti jūtams. "Mūsu lasītāji pauž neizpratni un bažas par to, ka šīs pakalpojuma maksas dēļ būtībā varētu avīzi turpmāk nepasūtīt. (..) Tie, kas pasūta gadam vai pusgadam, varbūt jauno pakalpojuma maksu īpaši nejutīs, taču puse no mūsu lasītājiem pasūta avīzi trim vai vienam mēnesim. Un šis viņiem ir būtisks sadārdzinājums," skaidroja laikraksta redaktore.

"Staburags" redaktore Agita Grīnvalde-Iruka
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Šīs bažas papildināja Latvijas Preses izdevēju asociācijas izpilddirektors Guntars Līcis. Viņš norādīja, ka reģionālās preses izdevuma abonements izmaksā vidēji 7 eiro mēnesī, kam klāt "Abone.lv" portāla izmantošanas maksa 3 eiro šķiet pārāk augsta. Ņemot vērā būtiskas abonentu daļas paradumu laikrakstu pasūtīt reizi mēnesī, nevis uzreiz uz gadu, ir risks, ka daļa lasītāju izlemtu no avīzes atteikties.

Vienlaikus saglabājas iespēja pasūtīt laikrakstu pasta nodaļā vai pie pastnieka. Tomēr Līcis to vērtēja skeptiski, jo reģionos bieži līdz pasta nodaļai jāmēro pārāk tāls ceļš.

"Gada vidū mainīt spēles noteikumus nav pieņemami.

Nav arī saprotama šī summa. Tā ir neadekvāta, mūsuprāt. Mēs esam satraukti par šo situāciju, ka "Latvijas Pasts" kārtējo reizi veicis darbības, kas nevis atbalsta preses lasīšanu, bet grauj to," norādīja Līcis.

Jaunā "Latvijas Pasta" ieviestā maksa izrādījās pārsteigums arī satiksmes ministram Jānim Vitenbergam (Nacionālā apvienība).

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Tikmēr uzņēmumā skaidroja, ka pasta nodaļā un pie pastnieka ir 1,5 eiro komisijas maksa par abonēšanas kvīts noformēšanu, bet vietnē "Abone.lv" līdz šim šādu pakalpojuma maksu nepiemēroja. Par IT sistēmas uzturēšanu, datu apmaiņu un datu glabāšanu "Latvijas Pasts" līdz šim faktiski piemaksājis par katru tīmeklī veiktu abonementu.

"Latvijas Pasta" Komercvadības departamenta direktors Mārtiņš Liepiņš noliedza, ka šī iecere nebūtu apspriesta ar individuāliem izdevējiem un arī Preses izdevēju asociāciju. Viņš gan atzina, ka pirms maksājuma ieviešanas neinformēja visus izdevējus, lai neradītu lieku ažiotāžu.

Viņš pastāstīja, ka apspriedēs piedāvāts arī priekšlikums, kam esot piekritusi daļa izdevēju, ka pareizāk būtu izmaksas par "Abone.lv" uzturēšanu neuzlikt uz klientu, bet izdevēju. Tādā gadījumā šīs izmaksas iekļautu abonementa cenā, taču šis pieaugums nebūtu tik tieši redzams.

Pašlaik, dzirdot iebildumus, "Latvijas Pasta" vadības pārstāvis pieļauj iespēju pārskatīt maksājuma kārtību.

"1. oktobrī sāksies ikgadējā abonēšanas kampaņa nākamajam gadam. Tāpēc šo tīmekļa abonēšanas maksu ieviesa 1. jūlijā, lai līdz oktobrim vērotu konkrētas tendences, samazinājumus, ko saka izdevēji un klienti. Iespējams, būs jāveic kādas izmaiņas. Ņemot vērā ažiotāžu un rezonansi, iespējams, tādas būs. Varbūt tas būs kāds hibrīdrisinājums, liekot piemaksāt par dārgākiem gada izdevumiem, bet gadījumiem, kad laikraksts abonēts uz mēnesi, cits risinājums. Absolūti saprotu klientu šoku, kuru lasītais izdevums maksā 6 vai 7 eiro mēnesī un tam klāt vēl 3 eiro mēnesī. Pilnībā saprotu, bet arī mums kaut kā ir jādzīvo un jāizdzīvo," sacīja Liepiņš.

"Latvijas pasta" Komercvadības departamenta direktors Mārtiņš Liepiņš
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

Jāpiebilst, ka pakalpojuma maksas noteikšana par preses izdevumu abonēšanu vietnē "Abone.lv" ir "Latvijas Pasta" patstāvīgs lēmums, kas nav jāsaskaņo ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju. Attiecīgi iespējamās izmaiņas šī maksājuma kārtībā būtu iespējams ieviest gana ātri.

Vienlaikus "Latvijas Pastā" apstiprināja, ka nekādas tarifu izmaiņas nav iesniegtas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, attiecīgi tādas nākamajā gadā nav plānotas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti