Paaugstina luksusa auto vērtības slieksni un paceļ uzņēmuma auto nodokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Reaģējot uz būtisku auto cenu kāpumu, no 1.jūlija palielināts reprezentatīvā jeb luksusa auto vērtības slieksnis, vienlaikus gan ir pārskatīta uzņēmumu transportlīdzekļa nodokļa aprēķināšanas kārtību un likmes.

Saeima ceturtdien, 27. aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā un Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, informēja Saeimas preses dienests.

Izmaiņas paredz, ka automašīnām, kuras iegādātas vai nomātas pēc šī gada 1. jūlija,

luksusa auto jeb reprezentatīvā auto vērtības slieksnis palielināts no 50 000 līdz 75 000 eiro.

Izdevumus, kas saistīti ar reprezentatīvā automobiļa iegādi, nomu un ekspluatāciju, uzņēmums nevar ieskaitīt ar saimniecisko darbību saistītajos izdevumos un attiecīgi nevar par šo summu samazināt ar uzņēmuma nodokli apliekamo summu.

Iepriekš auto tirgotāji norādīja, ka pēdējo gadu laikā ir strauji augušas automašīnu cenas, pērn auto cenas palielinājās par 12%, vēl gadu iepriekš par 9% un arī šogad gaidāms cenu kāpums vismaz par 8%.

Līdz ar to arī ne-luksusa klases automašīnu cenas pašlaik var pārsniegt 50 000 eiro.

Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, mainot luksusa auto vērtības slieksni, budžeta ieņēmumi šogad samazinātos par 2,32 miljoniem eiro, bet nākamgad un aiznākamgad – par  4,64 miljoniem eiro gadā.

Taču to kompensēs, pārskatot uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa principus un likmes.

Ministrija skaidroja, ka pašreizējais princips – aprēķināt šo nodokli pēc auto motora tilpuma – ir šī brīža situācijai neatbilstošs, jo tehniskā attīstība ļauj sasniegt augstākas jaudas ar mazāku tilpumu.

Tāpēc turpmāk šī nodokļa likmes noteiks nevis atkarībā no transportlīdzekļa motora tilpuma, bet ņemot vērā transportlīdzekļa motora maksimālo jaudu kilovatos (kW).

Uzņēmuma auto nodokli pēc motora maksimālas jaudas noteiks transportlīdzekļiem, kuri pirmo reizi ir reģistrēti pēc 2009. gada 1. janvāra.

Līdz šim uzņēmuma auto nodokļa likmes automašīnām, kas reģistrētas pēc 2005. gada, atkarībā no motora tilpuma bija no 31 eiro mēnesī mazākiem motoriem līdz 82 eiro motoriem virs 3 litriem.

Turpmāk nodoklis uzņēmumu auto, kas reģistrēti pēc 2009. gada 1. janvāra, atbilstoši motora maksimālajai jaudai kilovatos (kW) būs:

  • līdz 110 kW – 33 eiro mēnesī;
  • no 111 kW līdz 130 kW – 0,3 eiro par katru kW mēnesī;
  • no 131 kW līdz 150 kW – 0,35 eiro par katru kW mēnesī;
  • no 151 kW līdz 200 kW – 0,5 eiro par katru kW mēnesī;
  • virs 200 kW – 0,7 eiro par katru kW mēnesī.

Saeimas Budžeta komisijas pārstāvis Edgars Putra ("Apvienotais saraksts") iepriekš atzina, ka auto ar jaudu līdz 130 kW nodokļa pieaugums būs aptuveni 1% apmērā,  no 130 līdz 150 kW – pieaugums būs līdz 20%, bet automašīnām ar jaudu virs 150 kW, "kas ir jau ļoti labas mašīnas, nu tur pieaugums būs lielāks".

Pārējiem transportlīdzekļiem ir noteikta nemainīga likme – 60 eiro mēnesī.

Iepriekš automašīnām, kuras bija reģistrētas pirms 2005. gada, nemainīgā likme bija 49 eiro mēnesī.

Savukārt automobiļiem, kuri kā vienīgo mehānisko dzinējspēku izmanto enerģiju no automobilī glabātās elektroenerģijas (elektroautomobiļi), likmi pacelta no 10 līdz 15 eiro mēnesī.

Savukārt ārēji lādējamām hibrīda automašīnām likme noteikta 25 eiro apmērā.

Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmju izmaiņas kompensēs negatīvo efektu no luksusa auto vērtības celšanas un kopsummā radīs pozitīvu fiskālo efektu 2023. gadā 1,7 miljoni eiro apmērā, bet  2024. un 2025. gadā – 3,5 miljonu eiro apmērā katru gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti