Asociācija: Plāns hipotekārā kredīta maksājumus iekļaut nodokļu attaisnotajos izdevumos – atzīstams, bet novēlots

Finanšu ministrijas (FM) piedāvājums šogad un nākamgad hipotekāro kredītu procentu maksājumus iekļaut iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) attaisnotajos izdevumos ir atzīstams, bet novēlots solis, Latvijas Radio norādīja Latvijas Kredītņēmēju asociācijas vadītājs Jānis Āboliņš.

Valdība otrdien, 26. septembrī, skatīs nākamo trīs gadu valsts nodokļu politikas pamatnostādņu virzību un sāks darbu ar 2024. gada budžeta projektu. Ar to saistīts arī FM piedāvājums.

FM piedāvā atbalstīt Latvijas mājsaimniecības, kam šogad būtiski pieauguši hipotekārā kredīta maksājumi saistībā ar Eiropas Centrālās bankas lēmumiem inflācijas ierobežošanai jau desmit reizes celt procentlikmes. FM rosinājums paredz šā un nākamā gada hipotekāro kredītu procentu maksājumus iekļaut IIN attaisnotajos izdevumos.

Pašlaik likums noteic, ka attaisnoto izdevumu norma gadā ir līdz 600 eiro par izglītības un ārstniecības izdevumiem, ziedojumiem un dāvinājumiem. Šo summu atgūst, iesniedzot ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā.

FM piedāvātais risinājums paredz normu papildināt ar hipotekāro kredītu procentu maksājumiem 2023. un 2024. gadā līdz 2000 eiro gadā.

Šādu summu rosināts noteikt, ņemot vērā Latvijas Bankas informāciju par vidējo procentu maksājumu mēnesī.

Šo atbalstu saņemtu tikai tie, kuri šajos gados gūst ar iedzīvotāju ienākumu nodokli apliekamus ienākumus.

Latvijas Kredītņēmēju asociācijas vadītājs Jānis Āboliņš vērtēja, ka šāds risinājums ir pareizs un nepieciešams, tomēr tā vienīgais trūkums – šādu atbalsta pasākumu vajadzēja jau ātrāk.

Latvijas Kredītņēmēju asociācijas vadītājs Jānis Āboliņš
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

"Martā var iesniegt deklarācijas, līdz ar to šie līdzekļi ienāks kaut kad marta beigās vai aprīļa sākumā. Tātad šis atbalsts būs jūtams pēc pusgada. Valdībai un Saeimai būtu vajadzējis šos risinājumus meklēt jau gandrīz pirms pusgada, lai palīdzība hipotekāro kredītu ņēmējiem stātos spēkā jau pirms apkures sezonas sākuma. Diemžēl esam nopakaļus Lietuvai un Igaunijai, jo šī situācija tur atrisināta ar banku peļņas nodokli un šie līdzekļi zināmā mērā atgriežas valsts budžetā un tautsaimniecības apritē," komentēja Āboliņš.

FM arī rosina veidot attīstības finanšu institūcijas "Altum" mērķētu atbalsta programmu, kas ļautu kapitalizēt daļu kredīta procentu maksājumu, piesaistot papildu garantiju no "Altum" un tādējādi samazinot ikmēneša maksājumu.

Šīs programmas mērķis būtu atbalstīt kredītņēmējus, kuri pieaugošās "Euribor" procentu likmes dēļ nespēj nosegt aizņēmuma procentu maksājumus.

Valdībai un Saeimai vēl jāpieņem lēmumi par šo atbalsta pasākumu saistībā ar nākamā gada valsts budžetu, ko valdība sāk veidot.

No nākamā gada paredzēts ieviest jau minēto banku ienākuma nodokļa avansa maksājumu no iepriekšējā gada peļņas atbilstoši pārējo Baltijas valstu piemēram, kā arī celt akcīzes nodokļa likmes un daudzus citus pasākumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti