Bezskaidrās naudas maksājumu apjoms Latvijā pērn pieaudzis par 58%

Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji 2023. gadā veica 786,1 miljonu klientu bezskaidrās naudas maksājumu 409,3 miljardu eiro kopapjomā. Salīdzinājumā ar 2022. gadu kopējais klientu bezskaidrās naudas maksājumu skaits 2023. gadā palielinājās par 10%, bet maksājumu kopapjoms – par 58%, informēja Latvijas Bankā.

Vidēji dienā veikti 2,2 miljoni maksājumu 1,1 miljarda eiro apjomā.

Centrālajā bankā atzīmēja, ka straujais maksājumu apjoma kāpums atspoguļo jaunu tendenci banku sektorā – jau kādu laiku kredītiestādes atkal piedāvā procentu maksājumus par noguldījumiem. It sevišķi 2023. gada 2. pusgada dati uzrāda nozīmīgu apjoma kāpumu vienā no kredīta pārveduma veidiem, proti, iekšbankas maksājumos.

Tas skaidrojams ar iedzīvotāju aktivitāti, noguldot savus uzkrātos naudas līdzekļus termiņņoguldījumos un krājkontos.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi bija karšu maksājumi (63% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita) un klientu kredīta pārvedumi (34% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita).

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu, 2023. gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši 2,1 miljons maksājumu karšu (vidēji 1,1 karte uz vienu iedzīvotāju); no tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Iedzīvotājiem Latvijā bija pieejami 42,5 tūkstoši karšu pieņemšanas vietu (POS), 887 bankomātu, kā arī 6,5 tūkstoši POS un septiņi bankomāti, ko Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji nodrošina ārvalstīs. 2023. gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši 3,1 miljonu klientu norēķinu kontu (vidēji 1,6 norēķinu konti uz vienu iedzīvotāju).

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti