«Altum» ievērojami samazina nodrošinājuma prasības uzņēmumu kreditēšanā

Stimulējot mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu, attīstības finanšu institūcija "Altum" turpmāk aizdevumiem kopsummā līdz 100 000 eiro būtiski samazina nodrošinājuma prasības, tādējādi šos aizdevumus padarot uzņēmējiem pieejamākus un lētākus, informēja "Altum".

"Altum" atvieglojumi aizdevumiem kopsummā līdz 100 000 eiro ir spēkā no 2024. gada sākuma, un tie nosaka, ka:

  • aizdevumiem līdz 25 000 eiro nebūs nepieciešams nodrošinājums;
  • aizdevumiem no 25 000–50 000 eiro par nodrošinājumu kalpo komercķīla;
  • aizdevumiem no 50 000–100 000 eiro par nodrošinājumu kalpo komercķīla un īpašnieka galvojums 10% apmērā.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš norādīja, ka šis piedāvājums nodrošina to, ka uzņēmējiem nebūs jāsedz izdevumi par komercķīlas vērtēšanu un jātērē savs laiks administratīvām darbībām.

"Mērķis ir pēc iespējas lētāki un pieejamāki aizdevumi, kā arī vienkāršota pieteikšanās," norādīja Bērziņš. "Minētais piedāvājums attieksies uz plašu uzņēmumu grupu – gan biznesa uzsācējiem, gan aktīviem saimnieciskās darbības veicējiem."

"Altum" aizdevumu programmās "Starts" un "Mazie aizdevumi lauku teritorijās" tiks nodrošinātas fiksētas procentu likmes, attiecīgi 3% apmērā līgumiem, kas noslēgti uz ilgāk nekā uz vienu gadu, un 4% līgumiem ar termiņu līdz 12 mēnešiem. Šo programmu ietvaros gan biznesa uzsācējiem, gan mazajiem un vidējiem uzņēmumiem palielināts maksimālais aizdevuma apmērs, sasniedzot 250 000 eiro.

Bērziņš atzīmēja, ka "Altum" pēdējos trīs gados aizdevumos uzņēmējiem izsniegusi 339 miljonus eiro, un skaitliski ļoti liela daļa ir tieši neliela apjoma aizdevumi, apjomā līdz 100 000 eiro, kas tiek izmantoti tehnikas un iekārtu iegādei, apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, biznesa uzsākšanai un citām vajadzībām. Vienlaikus  nesen veiktā biznesa uzsācēju pētījumā secināts, ka uzņēmēji,  salīdzinot ar 2019. gadu, finansējumu biznesa uzsākšanai caur valsts un ES programmām izmanto trīs reizes biežāk.

"Tas ir nepārprotams signāls, ka valsts loma uzņēmumu līdzfinansēšanā pieaug, un mums ir jāizmanto mūsu rīcībā pieejamie instrumenti, lai palīdzētu risināt finansējuma trūkuma problēmu, kas jo īpaši aktuāli ir apstākļos, kad naudas resursi ir dārgi un finansējuma saņemšana ir grūtāka.

Tāpēc esam mainījuši pieeju skatījumam uz nodrošinājumu – turpmāk aizdevumos līdz 100 000 eiro nodrošinājumu nevērtēsim un atkarībā no aizdevuma apjoma tas vai nu nebūs nepieciešams vispār, vai par to kalpos komercķīla. Jaunie atvieglojumi īpaši aktuāli uzņēmējiem reģionos, kur nodrošinājuma vērtība ir zemākas, mazajiem lauksaimniekiem, kuriem raža bieži vien kalpo kā nodrošinājums piegādātājiem, kā arī biznesa uzsācējiem, kuriem bankas aizdevumi mēdz nebūt pieejami," skaidroja "Altum" vadītājs.

Finansējums mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un biznesa uzsācējiem atbalsta programmās tiek līdzfinansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti