Lauksaimnieki un darba devēji aicina pārskatīt Latvijas saistības klimata jomā

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) aicina valsts augstākās amatpersonas nekavējoties pārskatīt saistības, ko Latvija uzņēmusies klimata jomā, ņemot vērā ģeopolitisko un ekonomisko situāciju. 

Organizācijas norāda, ka Covid-19 pandēmija un tās radītās sekas, kā arī ģeopolitiskā situācija prasa steidzamus lēmumus. Pēc LOSP un LDDK domām, būtiski ir pārskatīt saistības, it sevišķi klimata jomā, ko Latvija ir uzņēmusies, un turklāt pat valdības līmenī atzīst, ka tās nemaz nav izpildāmas.

Dokumenti

LOSP LDDK vēstule amatpersonām.docx

Lejuplādēt

81.26 KB

"Ir jāveic sociāli ekonomiskais izvērtējums, lai saprastu, kādi ir reāli izpildāmie mērķi, lai nepasliktinātu valsts ekonomisko situāciju un iedzīvotāju labklājības līmeni. Nedrīkstētu būt tāda situācija, ka valsts uzņemas saistības, kas būs jāpilda kā valsts institūcijām, tā arī katram iedzīvotājam, kuru izpildes sekas gulsies uz visu Latvijas iedzīvotāju pleciem un valsts budžetu, skaidri zinot un paredzot, ka šīs saistības netiks izpildītas," norādīts organizāciju paziņojumā. "Situācija ir jālabo nekavējoties, lai nepakļautu riskam virkni nozaru, kas veido valsts kopējo tautsaimniecību, kā arī vistiešākajā nozīmē ietekmē katru Latvijas iedzīvotāju."

Organizācijas aicina amatpersonas pieņemt lēmumus, kas balstīti uz sociāli ekonomiskiem aprēķiniem, ņemot vērā to ietekmi uz tautsaimniecību kopumā un iedzīvotāju labklājību.

LOSP priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis
00:00 / 02:43
Lejuplādēt

"Latvija nedrīkst ieslīgt birokrātiskā Eiropas Savienības regulējumu pārņemšanā. Lēmumu pieņemšanai jābalstas uz datu analīzi, tiem jābūt sociāli un ekonomiski pamatotiem. Turklāt tiem jābūt vērstiem uz tautsaimniecības attīstību, noturīgumu un ilgtspēju," uzsvērts paziņojumā.

Organizācijas arī aicina izvērtēt un saprast, kādi ir reāli izpildāmie klimata mērķi, tai skaitā izvērtēt, cik valstij maksās katrs siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju samazinājuma procents.

LOSP un LDDK aicina izveidot Ārlietu ministrijā padomi, kurā būtu apvienotas darba devēju un tautsaimniecības organizācijas (LDDL, LTRK, LOSP) un kuras piedalītos šo nozaru Eiropas Savienības normatīvu izvērtējumā. Tāpat amatpersonas tiek mudinātas katrai nozarei izstrādāt stratēģiju turpmākajiem 50 gadiem, lai  nodrošinātu veiksmīgu valsts attīstību un atbildīgu resursu apsaimniekošanu.

"Latvijas tautsaimniecības attīstībai šobrīd ir izšķirošs laiks, kas jāizmanto gudri," uzsvērts paziņojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti