Latvija šonedēļ Eiropadomē aktualizēs mangāna rūdas tranzīta aizliegšanu uz Krieviju

Premjere Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") šonedēļ Eiropadomē, kurā pulcēsies Eiropas Savienības (ES) valstu līderi, sola aktualizēt nepieciešamību ES līmenī liegt mangāna rūdas tranzītu uz Krieviju.

Siliņa pēc sarunas ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču medijiem pauda, ka attiecībā uz mangāna rūdas tranzīta liegumu uz Krieviju rezultāts būs. Latvijā mangāna rūdu varētu definēt kā duālas nozīmības preci, lai valdībai būtu plašākas rīcības iespējas gadījumā, ja Eiropas līmenī neizdosies šo jautājumu ātri atrisināt.

Šonedēļ valdība jau ir lēmusi par nacionālo pozīciju attiecībā uz mangāna rūdu un alumīnija oksīdu, un Siliņa par šo jautājumu runās arī Eiropadomē.

"Mēs esam uzrunājušas Eiropas Savienības dalībvalstis, un pirmās indikācijas ir pozitīvas," sacīja premjere.

Arī Rinkēvičs akcentēja nepieciešamību par šo jautājumu lemt ES līmenī: "Tas, ka būs šī diskusija Eiropadomē, kas ir augstākais Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanas institūts, ir svarīgi. Svarīgi arī runāt ar tām valstīm, kam ir līdzīga situācija, un panākt vienotu viedokli."

Vienlaikus prezidents pieļāva, ka mangāna rūda nebūs vienīgā preču grupa, par kuras eksportu uz Krieviju vēl būs diskusijas. Viņš arī uzsvēra nepieciešamību nepieļaut kādu preču eksportu vai tranzītu caur trešajām valstīm.

"Kamēr mēs te visi pieklājīgi un skaisti runāsim, piemēram, par aizliegumu [eksportēt] uz Krieviju un ja pēkšņi redzēsim, ka [eksporta kāpums] parādās kādā citā virzienā, uz valstīm, kurām nav sankciju politikas pret Krieviju, tad sankcijām joprojām būs zema efektivitāte," sacīja Rinkēvičs.

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča un premjeres Evikas Siliņas preses konference:

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma krasi palielinājās ieroču rūpniecībā nepieciešamās mangāna rūdas piegādes Krievijai. Kā vēstīja laikraksts "Postimees", kopš pagājušā gada daļa piegāžu veiktas caur Sillamē ostu, kuras operatorkompānijā puse pieder bijušajam Igaunijas premjerministram Tītam Vehi, kā arī caur Latviju.

Provizoriskie dati liecina, ka 2023. gadā Krievija importēja divus miljonus tonnu mangāna rūdas, kas ir rekordliels apjoms. Mangāna rūda tiek izmantota augstas kvalitātes tērauda ražošanā, kas nepieciešams ieroču stobriem, bruņumašīnām un šādu transportlīdzekļu kāpurķēdēm.

Kā liecina "Postimees" rīcībā esošā informācija, no diviem miljoniem mangāna rūdas, kas pērn tika eksportēta uz Krieviju, gandrīz 90% tika pārkrauta Igaunijā un Latvijā. Visvairāk tādu kravu pārkrauts Rīgas un Ventspils ostās, bet kopš pagājušā gada arī Sillamē ostā tiek izkrauta un uzglabāta mangāna rūda, pirms vilcieni ar to dodas uz Krieviju.

Latvijas valsts dzelzceļa kompānija "LDz Loģistika" ir viena no vairākām Latvijas kompānijām, kas piedalījušās mangāna rūdas pārvadājumos uz Krieviju. 

Starptautiskās sankcijas neaizliedz mangāna rūdas pārvadājumus uz Krieviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti