Kazahstāna noliegusi ziņas par eksporta ierobežošanu uz Krieviju

Kazahstānas Tirdzniecības ministrija noliegusi iepriekš izskanējušās ziņas, ka šī Vidusāzijas valsts ir nolēmusi ierobežot vairāk nekā 100 veidu preču eksportu uz Krieviju.

Kazahstānas tirdzniecības un integrācijas ministra vietnieks Kairats Torebajevs iepriekš bija paziņojis, ka Kazahstāna aizliegusi eksportēt uz Krieviju 106 preču veidus, ko Krievijas bruņotie spēki varētu izmantot karā pret Ukrainu.

Aizliegums jo īpaši attiecoties uz bezpilota lidaparātiem, kā arī elektročipiem un citu specializētu elektroniku, ko var izmantot militārās operācijās, vēstīja izdevums "KazTAG". Ierobežojumi attiecas gan uz Kazahstānas, gan ārvalstu ražotāju precēm.

Taču vēlāk Kazahstānas Tirdzniecības ministrija izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka iepriekš izplatītā informācija nav patiesa.

"Nav ieviesti aizliegumi eksportēt kādu veidu preces uz Krieviju saistībā ar pret Krieviju vērstajām sankcijām," teikts ministrijas paziņojumā.

"Vienlaikus vēršam uzmanību, ka tirdzniecība ar tā sauktās "dubultās pielietošanas" precēm, uz kurām attiecas eksporta kontrole, notiek atbilstoši Kazahstānas starptautiskajām saistībām. Saskaņā ar Kazahstānas likumiem nepieciešams saņemt licenci šādu preču eksportam, importam vai tranzītam."

Kazahstānas varasiestādes par militāro preču piegāžu pārtraukšanu uz Krieviju paziņoja jau 2022. gada maijā.

Tomēr valsts Ārlietu ministrija atzina, ka daži privātie uzņēmumi turpina reeksportēt aizliegtās preces, kas nonāk karadarbības zonā Ukrainā.

Ārlietu ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka Kazahstānas iestādes cenšas apturēt šādus darījumus.

Astanas nodomu ierobežot Krievijas iespējas iegādāties ar militāro jomu saistītas preces caur Kazahstānu apstiprināja arī valsts prezidents Kasims Žomarts Tokajevs.

Pēc sarunām ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu 28. septembrī viņš paziņoja, ka Astana turpinās ievērot sankciju režīmu, ko Krievijai noteikušas rietumvalstis.

KONTEKSTS: 

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākšanas Ukrainā pret Krieviju ieviesta virkne sankciju. Kamēr sankcijām pakļauto preču eksports uz Krieviju rūk, apjomi strauji auguši uz valstīm, kuras turpina tirdzniecību ar Krieviju. Tas radījis bažas par sankciju apiešanu, ko ierobežot ar jauniem pasākumiem cer Eiropas Komisija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti