Martā sadales sistēmā nodots rekordliels saules saražotās elektroenerģijas apjoms

Martā kopējais saules paneļu saražotās un sadales sistēmā nodotās elektrības apjoms sasniedzis 22,5 gigavatstundas (GWh), kas ir līdz šim lielākais viena mēneša laikā fiksētais daudzums, informēja AS "Sadales tīkls". Tādējādi 2024. gada marts kļuvis par Latvijā līdz šim ražīgāko mēnesi saules ģenerācijas apjoma ziņā.

"Sadales tīkls" norāda, ka faktiskais saules saražotās elektrības apjoms ir vēl lielāks, ņemot vērā, ka saražotā, bet tūlītējā pašpatēriņā izmantotā elektroenerģija sadales sistēmā nenonāk un attiecīgi šie dati netiek fiksēti.

Salīdzinājumam – pērn martā tīklā nodotas 4,3 GWh jeb apmēram piecreiz mazāk saules paneļu saražotās elektroenerģijas.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons norādīja, ka rekordlielais no saules saražotās elektroenerģijas apjoms sasniegts gan arvien pieaugošās saules ģenerācijas jaudas, gan izteikti saulaina pavasara ietekmē.

"Saule enerģijas ražošanā turpina uzņemt apgriezienus, savukārt izaicinājums Latvijā ir joprojām stagnējošais elektroenerģijas patēriņš. Valstī ir jāturpina strādāt pie elektrifikācijas veicināšanas pasākumiem, pakāpeniski gan līdzsvarojot ražošanas un patēriņa vajadzības, gan veicinot efektīvāku elektrotīkla noslodzi," akcentēja Jansons.

Mikroģenerators ir elektroenerģijas ražošanas iekārta ar jaudu līdz 11,1 kW, bet lielākas jaudas ražotāji tiek klasificēti kā elektrostacijas.

Šī gada pirmajā ceturksnī kopējais "Sadales tīkla" infrastruktūrai pieslēgto mikroģeneratoru skaits sasniedza 20 000, bet saules elektrostaciju ir jau gandrīz 800. Kopsummā tie ir vairāk nekā 370 megavati (MW) saules ģenerācijas jaudas. Savukārt vēl apmēram 800 MW ir sadales sistēmā rezervētais ražošanas jaudas apjoms šobrīd vēl tapšanas procesā esošajām saules elektrostacijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti