Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas basketbola līgas direktoru Salvi Mētru

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar veselības ministru Hosamu Abu Meri

Veselības ministrs apņēmīgs panākt zāļu cenu samazinājumu nākamgad

Veselības ministrs Hosams Abu Meri ("Jaunā Vienotība") ir apņēmies panākt medikamentu cenu samazinājumu Latvijā nākamajā gadā. To ministrs atzina Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Pēc ministra sacītā, zāļu cenas Latvijā ir augstākas nekā kaimiņvalstīs. Atsevišķi medikamenti Latvijā maksā pat par 30%–50% vairāk nekā Lietuvā un Igaunijā.

Abu Meri atzina, ka uzdevis Veselības ministrijas (VM) atbildīgajam departamentam analizēt zāļu cenas un vērtēt to samazināšanas iespējas. Tāpat uzdots revidēt kompensējamo zāļu sarakstu, lai to arī varētu papildināt ar jauniem inovatīviem medikamentiem.

Pagājušajā nedēļā jau notikušas vairākas tikšanās gan ar zāļu ražotājiem, gan tirgotājiem, un šīs tikšanās jaunnedēļ tiks turpinātas.

"Noteikti novembrī būs ļoti intensīvs darbs ar kolēģiem, ar nozari, lai viņi saprot, ka tomēr pelnīt var, bet nevajag pelnīt tik daudz, ka vienkārši mūsu Latvijas iedzīvotāji nevar nopirkt savu medikamentu," teica ministrs.

Viņš izteica cerību, ka farmācijas nozare būs saprotoša un nāks pretim medikamentu cenu samazināšanā.

"(..) Mums ir vairāki varianti, ar ko mēs varam iet un runāt ar nozari.

Es ceru, ka līdz gada beigām nāksim ārā ar ļoti pozitīvām ziņām, ka nākamgad vajadzētu samazināt medikamentu cenas Latvijā.

Tā ir ļoti, ļoti [liela] prioritāte man. Es bez šī jautājuma nekur neiešu uz priekšu," noteica veselības ministrs.

KONTEKSTS:

Sabiedriskie mediji 2017. gadā pētījumā rubrikā "Farmācijas neredzamā vara" secināja, ka Latvijā liela daļa populāro bezrecepšu zāļu ir dārgākas nekā tepat kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. Pētījumā secināts arī, ka zāļu dārdzība ir politiskas bezatbildības sekas – par nozari atbildīgie ministri mainījās, bet ne situācija attiecībā uz zāļu cenām Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti