Labrīt

Dzīve bez robežām: Roberta Putņa lēmumu pamest Latviju ietekmējusi arī homofobija

Labrīt

“Latvian Voices” a capella festivāla meistarklasēm sasniegts dalībnieku skaita rekords

Ukrainas tehnoloģiju nozare kara laikā palīdz ekonomikai un valsts aizsardzībai

Ukrainas moderno tehnoloģiju nozare kara laikā piedzīvo strauju attīstību

Gandrīz pusotru gadu ilgušais pilna apmēra karš Ukrainā ir nodarījis simtiem miljardiem eiro lielus zaudējumus valstij un faktiski paralizējis nozares, kas iepriekš sniedza būtisku ieguldījumu ekonomikas izaugsmē. Taču kara laikā uzplaukumu ir piedzīvojusi Ukrainas tehnoloģiju nozare, jo karš ir piespiedis ukraiņus būt inovatīviem, lai spētu aizsargāt savu zemi.

Visticamāk, ka tehnoloģiju eksportam būs milzīga nozīme arī Ukrainas tautsaimniecības atkopšanā pēc kara.

Pirms Krievijas uzsāktā pilna apmēra iebrukuma Ukrainas ekonomikai ļoti būtiskas nozares bija metālrūpniecība un lauksaimniecība.

Kara laikā ir iznīcināti vairāki lieli metalurģijas uzņēmumi, bet simtiem tūkstošiem hektāru plašas aramzemes ir nosētas ar Krievijas mīnām. Tāpēc pēdējā gada laikā ir ievērojami samazinājies Ukrainas tērauda, labības un citu lauksaimniecības produktu eksports.

Galvenais uzsvars likts uz dronu tehnoloģijām

Vienīgā nozare, kas arī kara laikā turpina izaugsmi, ir tehnoloģiju sektors. 2022. gadā Ukrainas tehnoloģiju uzņēmumi eksportēja preces un pakalpojumus 7,3 miljardu dolāru (6,6 miljardi eiro) vērtībā, kas bija par gandrīz 6% vairāk nekā 2021. gadā, liecina Ukrainas Nacionālās bankas sniegtie dati.

Tehnoloģiju nozare veidoja 3,5% no valsts iekšzemes kopprodukta, un tās eksports gada laikā pieauga par 400 miljoniem dolāru (366 miljoni eiro).

Tie ir augstākie rādītāji kopš nozares pirmsākumiem.

Sektora izaugsme ir saistīta gan ar uzņēmumu vēlmi turpināt apkalpot vietējos un ārvalstu klientus, gan ar vēlmi palīdzēt Ukrainai uzvarēt karā. Tāpēc tie rada ne tikai digitālos rīkus, kas brīdina par kārtējiem Krievijas raķešu un dronu uzbrukumiem un ļauj iedzīvotājiem kara laikā netraucēti saņemt valsts pakalpojumus, bet arī iesaistās militāro tehnoloģiju attīstīšanā, jo, neraugoties uz rietumvalstu sniegto apjomīgo militāro palīdzību, Ukrainai joprojām pietrūkst ieroču, ar ko efektīvi aizstāvēties.

Ukrainas uzņēmuma darbinieki izmēģina tehnoloģiju, kas paredzēta cīņai pret Krievijas droniem
Ukrainas uzņēmuma darbinieki izmēģina tehnoloģiju, kas paredzēta cīņai pret Krievijas droniem

Pašlaik galvenais uzsvars tiek likts uz dronu tehnoloģijām, ko var izmantot gan debesīs, gan ūdenī, lai veiktu izlūkošanas un uzbrukumu operācijas.

Ukrainas Aizsardzības ministrija janvārī paziņoja, ka šogad dronu tehnoloģiju attīstīšanai atvēlēs 550 miljonus dolāru (503 miljoni eiro).

Krievija bija labāk sagatavojusies karam

Ukrainas vicepremjers un par digitālo transformāciju atbildīgais ministrs Mihailo Fedorovs pastāstīja, ka pašlaik tirgū ienāk liels daudzums jaunu produktu.

"Pagājušajā vasarā bija septiņi uzņēmumi, kuri oficiāli varēja pārdot bezpilota lidaparātus valdībai. Šodien šādu uzņēmumu skaits ir aptuveni piecas vai sešas reizes lielāks. Bet pēc trijiem četriem mēnešiem mums būs desmit reizes vairāk šādu kompāniju," prognozēja Fedorovs.

Ukrainas par digitālo transformāciju atbildīgais ministrs Mihailo Fedorovs
Ukrainas par digitālo transformāciju atbildīgais ministrs Mihailo Fedorovs

Taču moderno tehnoloģiju izmantošana karā nesākas un nebeidzas tikai ar droniem. Ļoti būtiski ir stiprināt Ukrainas kiberaizsardzības spējas.

Tāpat ir nepieciešamas arī mobilās lietotnes, ar kuru palīdzību Ukrainas aizstāvji var, piemēram, koriģēt artilērijas uguni vai droši sazināties. Lielu pienesumu sniedz elektroniskās ierīces, kas palīdz konstatēt un notriekt ienaidnieku raidītos dronus.

Ukraiņi atzīst, ka Krievija tehnoloģiju ziņā bija daudz labāk sagatavojusies šim karam, taču Ukraina pusotra gada laikā ir spējusi strauji samazināt tehnoloģisko plaisu.

Tas esot bijis iespējams, jo ukraiņi savas jaunās tehnoloģijas uzreiz var izmēģināt frontē, lai saprastu, kas vēl ir uzlabojams.

Ukraina cer atkārtot Izraēlas veiksmes stāstu

Izdevuma "Finacial Times" redaktors Bens Hols norādīja, ka Ukraina ir ļoti ieinteresēta militāro tehnoloģiju attīstīšanā.

"Pirmkārt, tāpēc, ka šis karš var turpināties vēl ilgu laiku, un tāpēc ir nepieciešama piegādes ķēžu noturība. Otrkārt, Ukraina uzskata, ka tā varētu kļūt par nopietnu spēlētāju pasaulē militāro tehnoloģiju jomā. Tāpēc šis ir lielisks veids, kā veicināt šo nozari," domā Hols.

Ukrainas valdība lolo cerības, ka pēc kara Ukraina varētu kļūt par vienu no pasaules inovatīvākajiem tehnoloģiju centriem, – līdzīgi kā Izraēla, kas arī gadu desmitiem ir aizstāvējusies no ienaidnieku uzbrukumiem.

Taču eksperti norāda, ka Ukraina par vairākām desmitgadēm atpaliek no Izraēlas zināšanu un tehnoloģiju jomā, kā arī investīciju piesaistē un zināšanu apmaiņā ar partneriem.

Tajā pašā laikā Ukrainas tehnoloģiju nozare jau ir apliecinājusi savu milzīgo potenciālu, kas varētu nest valstij vēl nozīmīgāku ekonomisko pienesumu nākotnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti