Rīta Panorāma

ES un ASV gatavo jaunas sankcijas pret Irānu

Rīta Panorāma

Ikgadējais atvaļinājums. Darbinieka un darba devēja tiesības

SVF prognozē nevienmērīgu ekonomisko attīstību pasaulē

SVF prognozē nevienmērīgu ekonomisko attīstību pasaulē

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) nedaudz palielinājis pasaules ekonomiskās izaugsmes prognozi. Pozitīvas tendences vērojamas Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), bet situācija Eiropas Savienībā un eirozonas valstīs ir sliktāka.

Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs par 3,2%, un šāds attīstības temps saglabāsies arī 2025. gadā. To veicina negaidīti spēcīgā izaugsme ASV – pasaules lielākajā ekonomikā, kur pieaug produktivitāte un nodarbinātība, ir liels pieprasījums, bet ekonomika joprojām ir "pārkarsusi".

Tikmēr Ķīnas lielākās problēmas saglabājas nekustamā īpašuma tirgū, un pieaugums šogad samazināsies līdz 4,6%.

Eirozonas valstīs šogad paredzēts 0,8% pieaugums, bet nākamgad tas varētu dubultoties. Izaugsme atsāksies, taču iepriekšējie satricinājumi un stingrā monetārā politika ietekmēs ekonomisko aktivitāti.

Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 1,7% jeb par gandrīz vienu procentpunktu mazāk, nekā fonds paredzēja iepriekš, prognozē SVF.

Nākamgad izaugsme varētu būt 2,4%. Abi šie rādītāji ir mazāki, nekā prognozē Latvijas Banka. Inflācija mūsu valstī šogad un nākamgad gaidāma attiecīgi 2% un 3,6% apmērā.

Oktobrī Valūtas fonds prognozēja, ka Latvijas IKP šogad palielināsies par 2,6%.

Lietuvā tiek prognozēts, ka IKP šogad palielināsies par 2,2%, bet nākamgad pieaugs par 2,5. Igaunijā SVF šogad prognozē ekonomikas lejupslīdi 0,5% apmērā, bet nākamgad - ekonomikas pieaugumu 2,2% apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti