Uzņēmēji: Jaunie «Sadales tīkla» tarifi beidzot ir taisnīgāki un vienlīdzīgāki

Līdz ar jaunajiem AS "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales tarifiem Latvijā izbeigta prakse, ka energoietilpīgie uzņēmēji subsidē elektrības izmaksas mājsaimniecībām, pauda Latvijas uzņēmēju organizācija Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

LTRK ieskatā jaunie tarifi "beidzot ir taisnīgāki un vienlīdzīgāki visām klientu kategorijām".

"LTRK uzskata, ka tarifu attiecināšana uz klientu neatkarīgi no tā, vai klients ir juridiska persona vai fiziska persona, ir pamatota un stiprina uzņēmumu konkurētspēju, kas ir visas sabiedrības interesēs," teikts LTRK paziņojumā. Uzņēmēji vienlaikus uzskata, ka ar šo soli Latvija pavirzījusies tuvāk kaimiņiem igauņiem, kur šāds lēmums pieņemts savlaicīgāk. 

Organizācija iebilst decembrī plānotajai tarifu pārskatīšanai, tomēr uzskata, ka sabiedrība būtu pelnījusi plašāku skaidrojumu par tarifu struktūru un to ekonomisko pamatotību, pieļaujot, ka "tieši neziņa un neizpratne ir pamatā asajai sabiedrības reakcijai".

LTRK norāda, ka jau ilgstoši vērsusi uzmanību, ka Latvijā jāpilnveido enerģētikas stratēģija.

Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas iepriekš paustajam skaidrojumam jaunie sadales tarifi atspoguļo reālās elektroenerģijas jaudas un sadales uzturēšanas izmaksas. Tādēļ iedzīvotāji tiek aicināti pārskatīt savas elektrības pieslēgumu jaudas un izvēlēties piemērotāko tarifu.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades tarifu projektā bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Taču 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, kas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju pārsteidz iedzīvotājus.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija solījusi tarifus pārskatīt decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti