Panorāma

Nav taisnīguma izjūtas – NMPD ārsta palīgam gads nosacīti

Panorāma

Panorāma

Noraida ieceri liegt pārdot alkoholu DUS

Neatbalsta ieceri ierobežot alkohola tirgošanu pie benzīntankiem

Alkohola tirdzniecību veikalos pie degvielas uzpildes stacijām neierobežos – par to, otrajā lasījumā skatot Alkohola aprites likuma grozījumus, nobalsoja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātu vairākums. Šajā ierosinājumā saskatīti tirdzniecības konkurences ierobežojumi, taču vienlaikus – reibinošu dzērienu impulsīvu pirkumu risks, esot ceļā. Tāpat nolemts neliegt pārdot grādīgos dzērienus jau iereibušiem cilvēkiem.

Alkohola aprites likuma grozījumus Saeimas komisija gatavo nolūkā mazināt alkohola apriti. Līdz šim otrajā no trīs lasījumiem Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vairākums atbalstījis ieceres līdz 20 gadiem celt vecumu, no kura varēs iegādāties alkoholu. Tāpat atbalstīts alkoholisko dzērienu tirgošanas aizliegums darbadienās un sestdienās no plkst. 20 līdz desmitiem rītā un svētdienās – no plkst. 18. Plānoti arī ierobežojumi alkoholisko dzērienu pasūtījumiem internetā.

Otrdien, 16. aprīlī, komisijas darba kārtībā plašāk apskatītais jautājums – vai Latvijā pārtraukt alkohola tirdzniecību veikalos pie degvielas uzpildes stacijām (DUS). Šī nav pirmā reize, kad šāds priekšlikums Latvijā tiek virzīts. Šāda kārtība ir spēkā Lietuvā, kā arī Grieķijā, Kiprā un Nīderlandē.

Arguments šāda ierobežojuma noteikšanai – mazināt iespējas brauciena laikā tikt pie alkoholiskā dzēriena.

"Leģitīmais mērķis aizsargāt sabiedrības intereses, veselību un drošību uz ceļa, mūsuprāt, ir augstāks par tiesiskās konkurences aizsardzības mērķi, bet tā, protams, ir plašāka diskusija," sacīja Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis.

"Galvenokārt mērķis bija ierobežot šos impulsīvos pirkumus. Tas, ka mēs degvielas uzpildes stacijās piedāvājam iegādāties alkoholiskos dzērienus, tomēr ir sava veida signāls, ka mēs leģitimizējam, ka braukt ar auto un lietot alkoholu ir OK," pauda viena no priekšlikuma iesniedzējām deputāte Zane Skujiņa-Rubene no "Jaunās Vienotības".

Artjoms Uršuļskis un Zane Skujiņa-Rubene
00:00 / 00:28
Lejuplādēt

Aizliegums tirgot alkoholu degvielas uzpildes stacijās attiektos uz 82 uzņēmumiem un apmēram 530 mazumtirdzniecības vietām. Tomēr gadījumi atšķiras – daudzviet reģionos veikals pie degvielas uzpildes stacijas ir apkārtnē vienīgais veikals. Ļoti bieži degvielas tirgotājs un veikala turētājs nav viens un tas pats uzņēmums. Turklāt daudzviet degvielas uzpildes stacijas atrodas netālu no pārtikas veikaliem, kuros alkohola tirdzniecība nav aizliegta.

Konkurences kropļošana – tā rosinājumu aizliegt alkohola tirdzniecību pie degvielas uzpildes stacijām dēvēja Degvielas tirgotāju asociācijas, Ekonomikas ministrijas un citu iestāžu pārstāvji.

Galvenos argumentus sniedza arī Finanšu ministrijas Muitas un akcīzes nodokļa nodaļas vadītāja vietniece Gunta Pužule: "Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības aizliegumu noteikšana degvielas uzpildes stacijās kropļos konkurences apstākļus vienādiem tirgus dalībniekiem, un tas nav atbalstāmi. Turklāt jebkura legālas mazumtirdzniecības ierobežojumu noteikšana samazina legālo alkohola apriti, palielinot risku nelegālo dzērienu izplatībai. Tas arī mazina ieņēmumus valsts budžetā. Nav arī datu par ceļu satiksmes negadījumu saistību ar degvielas uzpildes stacijās iegādāto alkoholisko dzērienu. Jāņem vērā arī tas, ka vietumis DUS ir arī vienīgais pārtikas veikals."

Gunta Pužule
00:00 / 00:43
Lejuplādēt

Rezultātā par diviem līdzīgiem priekšlikumiem, kas paredz neatļaut alkoholisko dzērienu tirgošanu veikalos pie degvielas uzpildes stacijām, "par" nobalsoja četri, "pret" divi, bet atturējās četri deputāti. Priekšlikumi tādējādi nav atbalstīti.

"Netika atbalstītas degvielas uzpildes stacijas. Jo tā nav vienlīdzīga konkurence, un nav tādu pētījumu, kas pierādītu, ka tiešām visi, kas aizbrauc ieliet degvielu, ielej arī sev pa 50 gramiem iekšā. Un Eiropā ir tikai četras valstis, kas ir šādus nosacījumus pieņēmušas. Līdz ar to tas netika atbalstīts," sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (Zaļo un zemnieku savienība).

Savukārt priekšlikumu alkoholu nepārdot iereibušām personām noraidīja, jo tad katram pārdevējam būtu jābūt alkometram.

Grozījumus Alkohola aprites likumā Saeimas komisija turpinās izskatīt trešdien un lems par to, vai un cik lielā mērā ierobežot alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāmu un citus alkoholisko dzērienu iegādi veicinošus pasākumus. Par grozījumiem vēl jābalso Saeimas plenārsēdē otrajā un trešajā lasījumā.

Zeme, kur dzer

Vairāk

KONTEKSTS:

Priekšlikumus grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz Latvijā vairāk ierobežot alkohola tirgošanu, vairāki Saeimas deputāti iesnieguši pērn oktobrī. Kopš tā laika vairākās Saeimas komisijas sēdēs bijušas spraigas diskusijas par iecerētajiem ierobežojumiem.

Komisijā atbalstu guva iecere liegt pirkt alkoholu līdz 20 gadu vecumam, kā arī tirgošanas laika saīsināšana un impulsīvas alkohola pirkšanas internetā ierobežošana.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti