Kredītiestādēm grib noteikt pienākumu nodrošināt bankomātu tīklu un skaidrās naudas pieejamību

Kredītiestādēm, kurām ir būtiska nozīme skaidras naudas pieejamībā, no nākamā gada būs jānodrošina saviem klientiem noteikts bankomātu skaits, kuri būs pieejami Latvijas Bankas noteiktajos attālumos jebkurā vietā Latvijā, un jāgarantē iespēja bez maksas izņemt skaidru naudu, kuras limitu noteiks Latvijas Banka.

Likums ļaus Latvijas Bankai noteikt prasības bankomātu pieejamībai

Šīs prasības attieksies uz kredītiestādēm, kuras reģistrētas Latvijā, ārvalstu kredītiestādes filiālēm Latvijā, ja:

  • tā sniedz ar maksājumu kontu saistītus pakalpojumus Eiropas Savienības rezidentiem;
  • tās atvērto maksājumu kontu skaits iepriekšējā gada 31. decembrī ir vismaz 5% no kopējā maksājumu kontu skaita Latvijā;
  • tās iekšzemes mājsaimniecību noguldījumi iepriekšējā gada 31. decembrī veido vismaz 5% no kopējiem noguldījumiem Latvijā.

Kredītiestādes varēs nodrošināt skaidras naudas pieejamības prasības savos bankomātos vai "kredītiestādes nodrošinātajos bankomātos", kuri atrodas kredītiestādes īpašumā, valdījumā vai turējumā vai kuru kredītiestādes uzdevumā ir uzstādījis ārpakalpojuma sniedzējs.  

Kredītiestādēm būs jānodrošina, ka klientiem visā Latvijā ir pieejams vismaz viens bankomāts Latvijas Bankas noteiktā attālumā.

Tāpat Latvijas Banka noteiks minimālo kredītiestādes nodrošināto bankomātu skaitu Latvijā.

Kredītiestādes nodrošinātajiem bankomātiem būs jābūt pieejamiem klientam un jādarbojas Latvijas Bankas noteiktajā bankomātu darba laikā.

Saskaņā ar likumu kredītiestādei būs bez maksas jānodrošina saviem klientiem – fiziskām personām, kurām kredītiestāde izsniegusi maksājumu karti – skaidrās naudas izmaksas pakalpojumu savos nodrošinātajos bankomātos apmērā, kas nav mazāks par Latvijas Bankas noteikto mēneša limitu un maksājumu skaitu.

Plāno, ka prasības stāsies spēkā 2025. gadā

Latvijas Banka noteiks šos kritērijus, kā arī pieļaujamās atkāpes izpildē, piemērošanas nosacījumus un kārtību, kādā Latvijas Banka pārbauda prasību ievērošanu. Kritēriju izstrādē Latvijas Banka konsultēsies ar Latvijas Pašvaldību savienību un Ekonomikas ministriju, paredz likuma grozījumi.

Plānots, ka Latvijas Banka ne retāk kā reizi divos gados pārskata šo prasību skaitliskās vērtības, pieļaujamās atkāpes un piemērošanas nosacījumus, ņemot vērā skaidrās naudas izmaksas pieprasījuma izmaiņas.

Šīs prasības kredītiestādēm būs jāizpilda no 2025. gada 1. janvāra, bet Latvijas Banka attālumu, bankomātu darba laikus, izmaksu limitu un citus šajos likuma grozījumos paredzētos kritērijus izstrādās līdz šī gada 1. septembrim.

Ja kredītiestāde nenodrošina bankomātu pieejamību atbilstoši noteiktajām prasībām vai nenodrošina klientiem bez maksas skaidrās naudas izmaksu noteiktajā apmērā, Latvijas Banka būs tiesīga piemērot tai brīdinājumu vai sodu līdz 50 000 eiro.

Skaidrās naudas pieejamībai ir lielāka nozīme, nekā šķitis iepriekš

Latvijas Banka piedāvāja šādas likuma izmaiņas, jo secināja, ka skaidrajai naudai ir daudz lielāka loma, nekā varēja šķist vēl pirms dažiem gadiem.

Likumprojekta anotācijā pausts, ka skaidras naudas nozīme pieaug ārkārtas situācijās, ja nav pieejama elektrība vai elektroniskās sistēmas.

Turklāt bez skaidrās naudas pieejamības pieaugs sociālās atstumtības risks attiecībā uz to sabiedrības daļu, kura neprot vai nespēj pilnvērtīgi izmantot digitālās tehnoloģijas vai citu tiesiski pamatotu iemeslu dēļ izvēlas izmantot skaidro naudu, nevis bezskaidrās naudas norēķinus.

2023. gada 30. jūnijā Latvijā uz 10 000 iedzīvotāju bija tikai 4,9 bankomāti, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā, norādīts likumprojekta anotācijā.

Kopš 2013. gada beigām banku filiāļu skaits ir sarucis par 91,5%. 2013. gada beigās Latvijā bija 319 klientu apkalpošanas vietu, bet 2023. gada maijā – 77. Šādos apstākļos bankomāti ir kļuvuši par galveno skaidrās naudas pieejamības avotu.

Saskaņā ar Latvijas Bankas aptaujas "Maksājumu radars" datiem 2023. gada februārī skaidrās naudas maksājumi vidēji veidoja 33% no viena Latvijas iedzīvotāja ikdienas maksājumiem nedēļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti