Arodbiedrību savienība rosina minimālo algu noteikt 50% apmērā no vidējās algas valstī

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) mudina Latvijā noteikt minimālo algu 50% apmērā no vidējās mēneša algas valstī. Pašlaik minimālā alga valstī ir 700 eiro mēnesī, bet vidējā bruto alga pērn bija 1537 eiro.

Paziņojumā medijiem LABS norādīja uz Eiropas Savienības direktīvu par adekvātām minimālajām algām, kuras regulējums jāpārņem arī Latvijā. Arodbiedrību savienība uzstāj, ka arī Latvijai ir stingri jāpieturas pie direktīvas rekomendācijās noteiktā, kas nosaka minimālo algu 50% apmērā no vidējās mēneša algas valstī.

Kopš 2023. gada aprīļa LBAS kopā ar sadarbības un sociālajiem partneriem ir iesaistījusies pārrunās par minimālās mēneša algas pārskatīšanas un noteikšanas principiem. Latvijas Darba devēju konfederācija esot piedāvājusi 40%, bet Labklājības ministrija 45% attiecību. Tomēr LBAS uzskata, ka tad Latvija novirzītos no direktīvas rekomendācijām un Eiropas parlamenta nostājas.

Iecerēts, ka minimālā alga tiktu aprēķināta no Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātās mēneša vidējās darba samaksas no gada sākuma.

Līdzās tam LBAS mudina celt arī neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu.

"Neapliekamajam minimumam jāceļas tā, lai tas būtu izdevīgs vidējai darba samaksai, paaugstinot neapliekamā minimuma piemērošanas robežu vismaz no 1800 eiro līdz 2800 eiro. Šīs izmaiņas ierobežotu ēnu ekonomiku, īpaši "aplokšņu" algas, un, kā zināms, ēnu ekonomika ir ļoti saistīta ar korupciju visos līmeņos," paziņojumā medijiem norādīja LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti