Panorāma

Saeimas deputātu delegācija apmeklē Ukrainu

Panorāma

Panorāma

Valdība atbalsta plānu zāļu cenu samazināšanai

Daudzo iebildumu dēļ VM atmet ieceri 5% apmērā kompensēt visas ambulatorās ārstēšanas recepšu zāles

Uzklausot nozares pārstāvju iebildumus, Veselības ministrija (VM) atteikusies no zāļu pieejamības uzlabošanas plānā iekļautās ieceres 5% apmērā kompensēt visas aptiekā iegādājamās ambulatorajai ārstēšanai paredzētās recepšu zāles, liecina valdībā skatītais VM informatīvais ziņojums. Vienlaikus paredzēts samazināt recepšu zāļu cenas, palielināt valsts atbalstu kompensējamo medikamentu iegādei, kā arī vērtēt iespēju samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi recepšu medikamentiem. Par kādu summu zāļu cena samazināsies, un kad tas atspoguļosies aptieku plauktos?

ĪSUMĀ:

  • Veselības ministrija precizējusi iepriekš prezentēto zāļu pieejamības uzlabošanas plānu.
  • No plāna izslēgta iecere 5% apmērā kompensēt visus recepšu medikamentus.
  • Šī iecere iepriekš izpelnījās lielu nozares organizāciju kritiku.
  • Taču plānots samazināt recepšu zāļu cenas un palielināt valsts atbalstu kompensējamo medikamentu iegādei.
  • Vērtēs iespēju samazināt PVN likmi recepšu medikamentiem.
  • Ministrija plāno atbalstīt aptiekas mazāk apdzīvotās vietās.
  • Ministrija izvērtēs iespēju stiprināt farmaceita lomu veselības aprūpē.

Lai uzlabotu kompensējamo medikamentu un recepšu zāļu pieejamību, VM plāno, sākot no šī gada aprīļa, pakāpeniski ieviest dažādus pasākumus, tostarp medikamentiem noteikt vienotu uzcenojumu veidošanas mehānismu un ieviest nosacījumu, ka recepšu zāļu cena visās aptiekās ir vienāda, nepārsniedzot zāļu ražotāja realizācijas cenu vai vairumtirdzniecības cenu Igaunijā un Lietuvā.

Latvijā zāles ir dārgākās Baltijā. Medikamentu cenu veido ražotāja cenai pievienotais lieltirgotavu un aptieku uzcenojums un pievienotās vērtības nodoklis ir 12% apmērā. Tieši uzcenojums, kura maksimums nav fiksēts kā kaimiņvalstīs, un PVN likme ir divi galvenie iemesli, kādēļ pie mums zāles maksā dārgāk nekā Lietuvā vai Igaunijā.

Pirmo reizi VM par plāniem informēja jau pērnā gada decembrī, raisot vairāku nozares pārstāvju pretestību, viņiem brīdinot pat par 150 aptieku iespējamo slēgšanu. Otrdien, 16. janvārī, VM valdībā prezentēja jau uzlabotu plānu pēc plašām diskusijām ar nozares pārstāvjiem.

"Protams, ka būs ļoti daudz dažādu interešu – ražotāju, pārdevēju, aptieku intereses. Svarīgā ziņa un mērķis, ko mēs esam uzlikuši, ir, lai gala rezultātā iedzīvotājiem būtu zemāka medikamentu cena, jo šobrīd mēs diemžēl nespējam konkurēt ar zāļu cenām citās Baltijas valstīs. Manuprāt, tas tiešām ir vēsturisks notikums," vērtēja premjere Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība").

"Neracionālās" ieceres naudu novirzītu citur

Vairāk nekā mēnesi pēc pirmā plāna prezentēšanas valdībā VM nākusi klajā ar precizējumu, kurā veikti vairāki labojumi, tostarp izslēgts viens no plāna punktiem – Latvijas zāļu reģistrā iekļautajām ambulatorajai ārstēšanai paredzētajām recepšu zālēm, kas nav iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā vai kuras nav pakļautas individuālajai kompensācijai konkrētajam pacientam, piemērot 5%  kompensāciju, iegādājoties zāles aptiekā.

Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija iepriekš šo ieceri nosaukusi par neracionālu, jo tā valstij ik gadu izmaksātu gandrīz 7 miljonus eiro, bet katrs pacients individuāli to, visdrīzāk, nemaz neizjustu.

Ieceri kritizēja vēl vairākas nozares organizācijas, tostarp Reto slimību alianse, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Ārstu biedrība, kas norādīja, ka visu recepšu medikamentu kompensēšana ievērojami palielinātu administratīvo slogu visos veselības aprūpes līmeņos, kā arī mazinātu farmaceitiskās aprūpes nodrošinājumu, iespēju farmaceitam sniegt padomu par zāļu lietošanu, jo laiks būtu jāvelta kompensācijas noformēšanai.

VM nu paziņojusi, ka šo ieceri atmetīs,

tā vietā plānoto finansējumu izmantojot jaunu zāļu iekļaušanai kompensējamo zāļu sarakstā un atbalsta sniegšanai aptiekām mazāk apdzīvotās vietās.

Stiprinās farmaceita lomu

VM arī konkretizējusi plānu visām recepšu zālēm izstrādāt jaunu uzcenojumu veidošanās modeli, norādot, ka tādējādi tiks samazināta zāļu gala cena pacientiem, ieviešot fiksētu uzcenojumu, tai skaitā farmaceitiskās aprūpes pakalpojuma maksas veidošanās principu un mazinot aptieku atkarību no lieltirgotavām.

Tāpat VM zāļu pieejamības plānu papildinājusi ar ieceri līdz šī gada 1. jūlijam izvērtēt iespēju stiprināt farmaceita lomu primārajā veselības aprūpē, ieviešot jaunus farmaceitiskās aprūpes pakalpojumus,

lai maksimāli efektīvi izmantotu veselības aprūpes speciālistu resursus veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības un iedzīvotāju veiktās terapijas rezultātu uzlabošanā, sabiedrības veselības nostiprināšanā.

Paredz turpmākas diskusijas ar nozari

Precizētajā informatīvajā ziņojumā VM nav atteikusies no iepriekš paustajām iecerēm pielīdzināt recepšu zāļu cenu Lietuvas un Igaunijas cenām, Finanšu ministrijai lūgt izvērtēt iespēju recepšu medikamentiem noteikt samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi, palielināt kompensējamo zāļu valsts kompensācijas apmēru no 50% līdz 75%, pārskatīt kompensējamo zāļu sarakstu un to izrakstīšanas nosacījumus, paplašinot speciālistu un ģimenes ārstu pilnvaras, aptiekām ar tirgus daļu virs 10% veidot un uzturēt sistēmu, lai sabiedrībai interneta vidē būtu pieejami zāļu krājumi aptiekā, kā arī izvērtēt atlaižu piemērošanas aizliegumu recepšu zālēm.

VM norādījusi, ka atlaižu aizliegums aptiekās ir nozares pārstāvju priekšlikums.

"Ņemot vērā to, ka ir saņemti iebildumi arī no citiem nozares pārstāvjiem par atlaižu aizliegšanu aptiekās, ir nepieciešama diskusija ar nozares pārstāvjiem, lai izvērtētu iespējamos ieguvumus un riskus. Atlaides ir atbalstāmas, ietverot tās zāļu cenā tā, ka visās aptiekās zāļu cena ir vienāda," norādījusi ministrija.

Vienlaikus VM sola iecerētos normatīvo aktu grozījumus izstrādāt tiešā sadarbībā ar nozares pārstāvjiem.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri ("Jaunā Vienotība"), valdībai prezentējot VM plānu, norādīja, ka "nevar apsolīt, ka nozare atbalstīs visus lēmumus, bet ir jādara viss, lai Latvijas iedzīvotāji paši jūt pozitīvās pārmaiņas". Arī premjerministre Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") prognozēja, ka turpmākās diskusijas nebūs vieglas.

Vēl vajag izstrādāt attiecīgos noteikumus un grozījumus, un to plānots izdarīt līdz jūlijam.

"Sākot ar šī gada otro pusi, Latvijas iedzīvotāji sāks sajust starpību. Mēs ceram, ka par 15–20% [mazāk] recepšu medikamentiem, kuri nav kompensējami. Ja runājam par antibiotikām vai citiem medikamentiem, un par kompensējamām zālēm, tur ir 25%," sacīja veselības ministrs. 

Tikmēr Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča valdības sēdē par VM plānu izteicās skeptiski, norādot, ka, aptiekām samazinot zāļu uzcenojumu, pircēji neizjutīs lielu zāļu cenu samazinājumu. Viņa atgādināja, ka aptiekas ir mazumtirdzniecības uzņēmumi, kas pakļaujas Komerclikumam un nodarbojas ar uzņēmējdarbību.

Lai īstenotu piedāvātos pasākumus zāļu pieejamības nodrošināšanai, 2024. gadā būtu nepieciešami ne vairāk kā 2,5 miljoni eiro, 2025. gadā – ne vairāk kā 3,5 miljoni eiro, 2026. gadā un turpmāk ik gadu – ne vairāk kā 3,5 miljoni eiro, aprēķinājusi VM.

VM prognozē, ka rosināto pārmaiņu rezultātā medikamentu cenas varētu samazināties par 15 līdz 20% un pieaugtu Latvijas iedzīvotāju paļāvība uz veselības sistēmu.

Paredzams, ka valsts budžetam šo pasākumu ieviešana izmaksās vairākus miljonus eiro.

KONTEKSTS:

Veselības ministrija izstrādājusi informatīvo ziņojumu, kurā iekļauts plāns, kā Latvijā uzlabot kompensējamo medikamentu un recepšu zāļu pieejamību.

Tas paredz, piemēram, noteikt recepšu zālēm vienotu uzcenojumu veidošanas mehānismu, ieviest nosacījumu, ka to cena visās aptiekās ir vienāda, palielināt kompensējamo zāļu valsts kompensācijas apmēru, noteikt recepšu zālēm samazinātu PVN likmi, aptiekām ar tirgus daļu virs 10% veidot un uzturēt sistēmu, lai sabiedrībai interneta vidē būtu pieejami zāļu krājumi aptiekā.

Vairākas nozari pārstāvošās organizācijas VM ieceres kritizējušas, paužot, ka izmaiņas likumdošanā varētu novest pat pie 150 aptieku bankrota.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti