Argentīna devalvē savu valūtu par vairāk nekā 50%

Argentīnas ekonomikas ministrs Luiss Kaputo otrdien paziņoja, ka valsts valūta peso tiek devalvēta par vairāk nekā 50% pret ASV dolāru, jaunajai valdībai veicot pasākumus ekonomikas krīzes pārvarēšanai.

Oficiālais maiņas kurss būs 800 peso par dolāru, salīdzinājumā ar līdzšinējo 391 peso par dolāru, paziņoja Kaputo.

Ministrs arī pavēstīja, ka dāsnās valsts subsīdijas par degvielu un transportu tiks samazinātas, bet nepateica, cik lielā mērā.

Kaputo sacīja, ka politiķi ir ilgi atbalstījuši šīs subsīdijas, "lai maldīgi liktu tautai noticēt, ka viņi tai maksā. Bet visi argentīnieši jau ir sapratuši, ka šīs subsīdijas ir nevis par brīvu, bet tiek apmaksātas ar inflāciju".

Iepriekšierakstītā videopaziņojumā Kaputo mēģināja izskaidrot desmitiem gadu ilgušo ekonomikas krīžu, parāda, inflācijas un fiskālo deficītu cēloni. Viņš sacīja, ka valstij bijusi hroniska atkarība tērēt vairāk par nopelnīto un ka 113 no 123 pēdējiem gadiem valstij bijis fiskālais deficīts.

Gada inflācija pašlaik ir 140%, bet trešdien ir paredzēta jaunu inflācijas datu paziņošana.

Kaputo sacīja, ka prezidenta Havjera Mileja jaunā valdība ir mantojusi fiskālo deficītu, kas ir vairāk nekā 5,5 punkti no iekšzemes kopprodukta. "Ja mēs tā turpināsim, tad nenovēršami virzīsimies uz hiperinflāciju," sacīja ministrs.

Ministrs arī paziņoja par citiem tēriņu samazinājumiem, tostarp visu valsts reklāmu apturēšanu uz vienu gadu, un sacīja, ka šīs reklāmas 2023. gadā izmaksājušas 34 miljardus peso.

Valsts arī nerīkos jaunus būvdarbu konkursus un atcels jau apstiprinātos projektus, kuru attīstīšana vēl nav uzsākta. Ministrs sacīja, ka nākotnē infrastruktūras projektus īstenos privātais sektors.

Ir arī paredzēts atcelt būvdarbu līgumu atjaunošanu, ja tie ir mazāk nekā gadu veci.

Milejs jau ir likvidējis deviņas ministrijas, un Kaputo sacīja, ka visu politisko darbavietu skaits šādi tiks samazināts par 34%.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti