Ar 73 miljonu eiro vērtu atbalsta programmu plāno palīdzēt ap 1500 uzņēmumiem

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ieviesīs jaunu Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansētu atbalsta programmu vairāk nekā 73 miljonu eiro vērtībā maziem un vidējiem Latvijas uzņēmumiem inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai, tā ceturtdien, 13. jūlijā, nolēma valdība. Plānots, ka ar programmas palīdzību kopumā tiks atbalstīti 1500 uzņēmumi.

Atbalsta programmas kopējais finansējums ir 73,38 miljoni eiro, un tās mērķis ir nodrošināt finansējuma pieejamību inovatīviem uzņēmumiem, paaugstinot šādu komersantu īpatsvaru.

Kā norādīja Ekonomikas ministrijā (EM), atbalsta programma sekmēs uzņēmējdarbību, kas vērsta uz augstu pievienoto vērtību radīšanu vidēji augsto un augsto tehnoloģiju jomā, tādējādi sniedzot ieguldījumu Nacionālās industriālās politikas Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas mērķu sasniegšanā.

Jaunā atbalsta programma paredz LIAA īstenot trīs aktivitātes – inovāciju motivācijas aktivitātes atbalstu, biznesa inkubācijas atbalstu un eksporta atbalstu.

Inovāciju motivācijas aktivitātes atbalsta mērķis būs veicināt jaunu tehnoloģiski intensīvu uzņēmumu rašanos, motivējot tos radīt un attīstīt produktus, tehnoloģijas ar augstu pievienoto vērtību. Aktivitātes kopējais finansējums būs 4,82 miljoni eiro.

Paredzams, ka LIAA organizēs inovācijas un uzņēmējdarbības veicināšanas, jaunu partnerību un sadarbības projektu uzsākšanai veicinošus pasākumus, kā arī īstenos apmācību programmas, kas vērstas uz uzņēmējdarbības un inovāciju attīstību. 

Biznesa inkubācijas atbalsta mērķis būs nodrošināt jaunradītu tehnoloģiski intensīvu un radošo industriju uzņēmumu inkubāciju, akcentējot pētniecības un attīstības komponenti. Aktivitātes kopējais finansējums būs 37,96 miljoni eiro.

Komersanti varēs saņemt atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai, tostarp pakalpojumiem uzņēmējdarbības attīstībai, telpu nomai, prototipēšanas un tehnoloģiju izstrādei, ražošanas aprīkojuma un iekārtu iegādei, izejmateriālu un izejvielu iegādei, valstī noteiktās vienas minimālās mēnešalgas un saistīto nodokļu un nodevu izmaksām vienam darbiniekam vienu reizi 12 mēnešu periodam. LIAA sniegs komersantiem arī pirmsinkubācijas atbalstu, organizēs uzņēmējdarbības un eksporta veicināšanas pasākumus, sadarbības veicināšanas pasākumus ar organizācijām.

Eksporta atbalsta nodrošināšanas mērķis būs nodrošināt uz inovācijām un zināšanām balstītu eksportspējīgu produktu un pakalpojumu radīšanu un nodrošināt piekļuvi ārvalstu tirgiem. Aktivitātes kopējais finansējums būs 28,94 miljoni eiro.

Aktivitātes ietvaros komersanti varēs saņemt finansējumu dalībai starptautiskos pasākumos, publicitātes materiālu izstrādei, dalībai starptautisko nozaru asociācijās, preču zīmes un dizainparauga izstrādei un reģistrēšanai, dalībai starptautiskajās tirdzniecības misijās un Latvijas augstu valsts amatpersonu vizītēs ārvalstīs klātienē un tiešsaistē, kā arī starptautisku sporta pasākumu un izstāžu organizēšanai. Papildus LIAA nodrošinās Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību konsultācijas, uzņēmējdarbības un eksporta veicināšanas pasākumus klātienē un tiešsaistē.

EM paredz, ka atbalsta programma uzlabos produktivitātes līmeni, paaugstinās inovāciju sniegumu, stimulēs zemo iniciatīvu saimnieciskās darbības uzsākšanu, kā arī attīstīs mazo un vidējo uzņēmumu eksporta iemaņas.

Plānots, ka atbalsta programmas ietvaros kopumā tiks atbalstīti 1500 uzņēmumi, kas attīsta savus biznesa projektus, no kuriem vismaz 300 būs jaunu ideju autori. EM plāno, ka atbalstīto uzņēmumu apgrozījuma apjoms pieaugs par 12%, bet eksporta apjoms ik gadu laika posmā no 2024. līdz 2029. gadam palielināsies par 20% jeb 0,6 miljardiem eiro.

Tāpat atbalstīt plānots 700 eksportējošus uzņēmumus, izveidojot 1000 jaunas darba vietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti