Panorāma

Atbalstu saņems ap 100 tūkstošu kredītņēmēju

Panorāma

Valdība apstiprina pretterorisma plānu

Deputāti vienojas ierobežot alkohola tirdzniecības laiku

Saeimas komisija vienojas liegt tirgot alkoholu pēc plkst.20, svētdienās – pēc 18

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstījusi alkoholisko dzērienu tirgošanas aizliegumu darbadienās un sestdienās no plkst. 20 līdz 10. Savukārt atbalstu neguva rosinājums svētdienās liegt tirgošanu jau no plkst. 15, tā vietā paredzot liegumu pēc plkst. 18. Lai izmaiņas stātos spēkā, tās Saeimas vairākumam jāpieņem otrajā un trešajā lasījumā.

Saeimas komisija vienojas liegt tirgot alkoholu pēc plkst.20, svētdienās – pēc 18
00:00 / 03:47
Lejuplādēt

Marta nogalē Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot alkoholiskos dzērienus aizliegt pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem. Šobrīd šis vecuma slieksnis ir 18 gadi.

Tāpat toreiz komisija sāka apspriest ieceri mainīt darba laiku, kad veikalos drīkstēs tirgot alkoholu. Pašlaik alkoholiskos dzērienus iespējams iegādāties no plkst. 8 līdz 22.

Savukārt atbilstoši Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas lēmumiem pēc likuma spēkā stāšanās darba dienās un sestdienās alkoholu varēs iegādāties no plkst. 10 līdz 20, bet svētdienās – no plkst. 10 līdz 18.

Tiesa, Veselības ministrija rosināja sekot Lietuvas piemēram grādīgos dzērienus svētdienās liegt iegādāties pēc pulksten trijiem pēcpusdienā.

Ierosinājumu pamatoja Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis: "Brīvdienas, kad lielākā daļa cilvēku atpūšas no darba, ir papildu riska faktors pārmērīgai alkohola lietošanai. Tā arī var notikt vairākas dienas pēc kārtas, tad arī lielāki riski iespējamām slimībām, akūtiem stāvokļiem, hospitalizācijai. Tāpat arī ir jautājums par darba nespējas lapām, par ko diezgan bieži uzņēmēji saka, ka tieši pirmdienās ir vairāk šo lapu, jo veselības stāvokļa dēļ cilvēks nevar strādāt."

Tomēr tik striktus laika ierobežojumus neatbalstīja Ekonomikas ministrija, Zemkopības ministrija un Finanšu ministrija, rosinot samazināt alkohola tirgošanas laiku vienu stundu no rīta un vienu stundu vakarā.

Alkohola ražotāju nozari pārstāvošās organizācijas bija gatavas atbalstīt šādu kompromisa risinājumu.

"Darba laika ierobežojums, mūsuprāt, ir neefektīvs, jo 60% Latvijas iedzīvotāju mājās jau ir alkoholisko dzērienu krājumi. Aptaujā, jautājot viedokli, kā mainīsies paradumi [pēc alkohola iegādes laika ierobežojuma], 4% atbildēja, ka lietos alkoholu mazāk vai pirks mazāk, bet 18% teica, ka veidos lielākas rezerves," pauda Latvijas Alkohola nozares asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols.

Latvijas Alkohola nozares asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols
00:00 / 00:29
Lejuplādēt

Savukārt Latvijas Alus darītāju savienības vadītājs Pēteris Liniņš norādīja, ka pēdējos četros gados alus patēriņš jau esot krities: "Es neredzu nevienu iemeslu, kādēļ mūsu nozare būtu atbildīga par alkohola patēriņa pieaugumu. Es tikai redzu vietējās ražošanas potenciālu interešu aizskārumu."

Pēc vairāk nekā stundu garas viedokļu apmaiņas deputāti tomēr nobalsoja, ka svētdienās alkoholu varēs tirgot līdz plkst. 18.

Komisijas sēdē vairāki deputāti bija vienisprātis, ka noteikt alkohola tirdzniecības ierobežojumu svētdienās jau plkst. 15 būtu pārāk straujš solis. Ekonomikas ministrija arī norādīja uz šāda lēmuma ietekmi uz apgrozījumu, budžeta ieņēmumiem. Tāpat nolemts, ka alkohola tirdzniecības ierobežojumi netiks sasaistīti ar svētku dienām. 

Šīs lietas jāsabalansē, kam piekrita arī deputāte Zane Skujiņa-Rubene no "Jaunās Vienotības": "Mans priekšlikums – ļaut tirgot līdz plkst. 18. Ierobežojot jau pēc trijiem pēcpusdienā, aizrīsimies ar milzu ierobežojumu, kas nenesīs nekādu labumu.

Mums ir lieliska iespēja pēc tam paskatīties, kā šis likums strādā. Pēc gada vai pusotra gada varam arī pārskatīt šo lēmumu."

Saeimas deputāte Zane Skujiņa-Rubene
00:00 / 00:34
Lejuplādēt

Seši no desmit komisijas deputātiem nobalsoja par ieceri ierobežot alkohola tirdzniecību svētdienās pēc plkst. 18.

Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas datiem Latvija alkohola patēriņā ieņem 4. vietu, bet Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstu vidū – 1. vietu. Alkohols vainojams gan priekšlaicīgās nāvēs, gan vēža veicināšanā. Reibinošo dziru aprites mazināšanai ar Saeimā izskatāmajiem likuma grozījumiem nepietikšot. Deputātes Ingrīda Circene ("Jaunā Vienotība") un Līga Kozlovska (Zaļo un Zemnieku savienība) balsoja pret atvieglināto alkohola tirdzniecības ierobežojumu. Circene to komentēja sevišķi emocionāli:

"Tas, ko teica Pasaules Veselības organizācija par 600 miljonu eiro zaudējumu valsts budžetā, iet vienkārši gar ausīm garām, jo vajag peļņu un jums ir pilnīgi vienalga par tām ģimenēm, kur piedzērušies vīri nosit sievas, ka ir debili bērni. Ka tikai varētu vēl kādu papildu eiro iekasēt!"

Jāpiebilst, ka šis ierobežojums neattieksies, piemēram, uz mazajām alus darītavām, kas dzērienus realizē izlejamā veidā un kur to iespējams patērēt uz vietas, kā arī beznodokļu tirdzniecības veikaliem.

Saeimas komisijas lēmums par mērenāku alkohola tirdzniecības ierobežošanu ir kompromisa risinājums, izriet no citu deputātu teiktā. Gadu vai pusotru pēc likuma grozījumu spēkā stāšanās to ietekmi varēs izvērtēt un pārskatīt.

Alkoholisko dzērienu aprites likumā ir vēl daudz priekšlikumu, tajā skaitā par alkohola tirdzniecības ierobežošanu internetā. Komisija ar tiem darbu turpinās trešdien, 10. aprīlī.

Lai attiecīgie likuma grozījumi stātos spēkā, tie Saeimas vairākumam jāpieņem otrajā un trešajā lasījumā.

Zeme, kur dzer

Vairāk

KONTEKSTS:

Priekšlikumus grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz Latvijā vairāk ierobežot alkohola tirgošanas laiku, vairāki Saeimas deputāti iesnieguši pērn oktobrī. Kopš tā laika vairākās Saeimas komisijas sēdēs bijušas spraigas diskusijas par iecerētajiem ierobežojumiem. Komisijā atbalstu guva iecere liegt pirkt alkoholu līdz 20 gadu vecumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti