Igaunijas pasažieru pārvadātājs «Lux Express» turpina pelnīt Krievijas tirgū

Igaunijas pasažieru pārvadāšanas uzņēmums "Lux Express" turpina darboties agresorvalstī Krievijā, kur pēdējo pāris gadu laikā guvis labu peļņu, vēsta Igaunijas biznesa ziņu portāls "Ärileht".

Igaunijas mediji ziņo, ka pēc pagājušā gada nogalē Somijas valdības pieņemtā lēmuma slēgt robežu ar Krieviju arī citi Igaunijas pasažieru pārvadātāji ir palielinājuši reisu skaitu Krievijas virzienā. Pieprasījums esot liels, par spīti rindām uz robežas un Narvas robežpārejas punkta slēgšanu autotransportam. Tas ir ļāvis pārvadātājiem labi nopelnīt.

2022. gadā "Lux Express" meitasuzņēmums Krievijā guvis 2,7 miljonu eiro peļņu un nodokļos samaksājis ap 500 000 eiro, bet pagājušogad uzņēmuma peļņa ir divkāršojusies.

"Lux Express" pieder Igaunijas uzņēmējam Hugo Osulam. Savukārt Krievijā darbojas "Lux Express" meitasuzņēmums AO "Eurolines".

Uzņēmums ar autobusiem veic pasažieru pārvadājumus no Tallinas un Rīgas uz Krievijas lielpilsētu Sanktpēterburgu.

Krievijā uzņēmumam ir 41 darbinieks, no tiem 24 ir autobusu šoferi.

Kovida pandēmijas laikā uzņēmums cietis zaudējumus, bet pēc tās beigām atkal darbojas ar peļņu. Tam nav traucējis arī 2022. gadā sāktais Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā.

2022. gadā AO "Eurolines" peļņa bija 2,7 miljoni eiro, bet 2023. gadā tā sasniedza jau 6 miljonus eiro.

"Lux Express" vēsta, ka uzņēmuma pakalpojumus bieži izmantoja Ukrainas kara bēgļi, kas caur Krieviju centušies sasniegt Eiropas Savienības valstis.

Eiropas Savienības sankcijas, kas noteiktas pret Krieviju, neattiecas uz pasažieru pārvadājumiem.

"Lux Express" pārstāvis Ingmārs Ross sarunā ar "Ärileht" apgalvo, ka ES politika paredz saglabāt iespēju noteiktām cilvēku grupām šķērsot robežu.

"Tādā veidā "Lux Express" ievēro Eiropas Savienības politiku, saskaņā ar kuru jāsaglabā minimālas pasažieru pārvadāšanas iespējas. Mēs uzskatām, ka braucieni uz Krieviju tirdzniecības, tūrisma un citos nolūkos ir neētiski un nevēlami, taču mēs saprotam kopējo ES nostāju, ka arī ārkārtas situācijā ir jāsaglabā pasažieru pārvadājumu iespējas," teica Ross.

Arī konkurējošā uzņēmuma "Ecolines" izpilddirektors Eliss Kovaļovs intervijā Igaunijas sabiedriskajam medijam ERR sacīja, ka kompānija neplāno pārtraukt pasažieru pārvadājumus uz Krieviju.

"Mēs braucam un saglabājam šo maršrutu, jo ir cilvēki, kuriem tas ir nepieciešams, kuriem ir nepieciešams ceļot uz Krieviju un Igauniju, jo viņiem ir radinieki, bērni un tā tālāk.

Viņiem šis maršruts ir ļoti svarīgs. Es domāju, ka tik ilgi, kamēr mums būs atļauts braukt, mēs to darīsim," sacīja Kovaļovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti