Latvija ierindojas pēdējā vietā Centrālās un Austrumeiropas biznesa milžu TOP 500

Centrālās un Austrumeiropas (CAE) reģionā 500 lielāko un pelnošāko uzņēmumu reitingā iekļuvuši 40 uzņēmumi no Baltijas valstīm: pieci no Latvijas, 13 no Igaunijas un 22 uzņēmumi no Lietuvas. Latvija CAE uzņēmumu Top500 reitingā tajā pārstāvēto uzņēmumu skaita ziņā gan Baltijas, gan CAE mērogā šogad ieņem pēdējo vietu, liecina globālās risku pārvaldības kompānijas "Coface" pētījums.

No Latvijas uzņēmumiem CAE uzņēmumu Top500 visaugstāko pozīciju – 167. reitinga vietu ieņem AS "Latvenergo". Uzņēmums, salīdzinot ar situāciju gadu iepriekš, reitingā pakāpies par 59 pozīcijām un var lepoties ar apgrozījuma kāpumu 73% un pelņas kāpumu 157% apmērā. Tāpat reitingā pārstāvēts AS "Elko Grupa" (218. reitinga pozīcija), SIA "Orlen Latvija" (296.), SIA "Rimi Latvija" (317.) un SIA "Maxima Latvija" (338.).

Top500 reitingā pārstāvētie pieci uzņēmumi no Latvijas kopumā pērn apgrozījuši 6,354 miljardus eiro un guvuši peļņu 286 miljonu eiro apmērā. Tāpat tie pērn nodarbināja kopumā 16 400 darbinieku, kas ir apmēram 1,8% no visa darbaspēka Latvijā.

Salīdzinot ar situāciju gadu iepriekš, reitingā pārstāvēto Latvijas uzņēmumu skaits sarucis par vienu, Igaunijas – palielinājies no pieci uz 13, bet Lietuvai – palicis nemainīgs.

Līderpozīcijas "Coface" CAE uzņēmumu Top500 ieņem Polija – reitingā iekļuvuši 166 šīs valsts uzņēmumi, kopumā 2022. gadā apgrozot 413,166 miljardus eiro. Polija līderpozīcijas Top500 uzņēmumu reitingā ieņem jau vairākus gadus. Lai gan Polija var lepoties arī ar lielāko iedzīvotāju skaitu, zīmīgi, ka pērn, salīdzinot ar situāciju gadu iepriekš, arī būtiski pieaudzis tās lielāko uzņēmumu apgrozījums – par 37,9%.

Top500 reitinga pirmo vietu ieņem Polijas naftas pārstrādes un degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums "Orlen", kas pērn nostiprinājis savas līderpozīcijas ar apgrozījuma kāpumu 111% apmērā. Tāpat pirmās vietas reitingā ieņem enerģētikas kompānijas – Čehijas "RWE" un Ungārijas "MOL" un "MVM Energetika", kā arī Čehijas autobūves kompānija "Škoda Auto".

Top500 uzņēmumu kopējais apgrozījums pērn pieauga par 39,8%, sasniedzot 1,1 triljonus eiro. Savukārt kopējā peļņa pieauga par 46,5%, sasniedzot 54,745 miljardus. Turklāt 500 vadošie CAE uzņēmumi nodarbināja 2,3 miljonus cilvēku, kas ir par 3,5% vairāk nekā gadu iepriekš.

Kā norādīja "Coface" eksperti, lielāko ieguvēju vidū Top500 reitingā ir uzņēmumi, kas spējuši gūt labumu no nepārtraukta preču apgrozījuma kāpuma – tātad galvenokārt uzņēmumi, kas nodarbojas ar elektroenerģijas tirdzniecību un pārvadi, kā arī naftas ķīmijas uzņēmumi. Trīs galvenās nozares, kuras pārstāv CAE reģiona lielākie uzņēmumi, guvušas arī lielāko peļņu – teju 58%, ja vērtē pēc kopējās Top500 pārstāvēto uzņēmumu peļņas.

Minerālu, ķīmisko vielu, naftas, plastmasas un farmācijas nozare pērn piedzīvoja vislielāko peļņas pieaugumu (+100,5%), ko noteica naftas un dabasgāzes cenu kāpums, 

tādējādi tā šī gada reitingā atkal ieņem līderpozīcijas.

Komunālo pakalpojumu un sabiedrisko pakalpojumu sektors gada laikā no ceturtās pozīcijas pakāpās uz otro, pateicoties būtiskam ieņēmumu kāpumam (+64,1%). Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šī nozare savu pārstāvniecību uzņēmumu skaita ziņā pašreizējā reitingā palielinājusi par 15, kas ir straujākais lēciens starp visām nozarēm.

Trešo vietu vadošo nozaru reitingā šogad ieņem automobiļu rūpniecība un transports – nozare pērn saskārās ar būtiskiem izaicinājumiem, tostarp pieprasījuma samazināšanos pandēmijas un piegādes ķēžu traucējumu dēļ un tādējādi ieņēmumu kritumu, tomēr tā joprojām ir dominējošā nozare četrās valstīs: Čehijā, Ungārijā, Rumānijā un Slovākijā.

Šogad globālās risku pārvaldības kompānijas CAE reģiona uzņēmumu Top 500 reitingu publisko 15. gadu pēc kārtas. Reitingā iekļuvušie uzņēmumi pētījumā tiek analizēti ne tikai pēc apgrozījuma un peļņas, bet arī dažādiem papildu faktoriem, tostarp darbinieku skaita, nozares, tirgus un kredītreitinga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti