Labklājības ministre: Es šobrīd neesmu apsvērusi celt pensionēšanās vecumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai gan premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") pensionēšanās vecuma celšanu nosaucis par neizbēgamu, viņa partijas biedre labklājības ministre Evika Siliņa intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja, ka viņa šobrīd neapsver šādu soli.

Labklājības ministre Evika Siliņa par pensionēšanās vecumu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Demogrāfijas slikto rādītāju dēļ jādomā par pietiekamu darbaspēku un ekonomikas rādītājiem ilgtermiņā, pauda premjers Krišjānis Kariņš no "Jaunās Vienotības". 

"Ja ir 65 gadi, kad iet pensijā, un mūsu izdienas pensiju vecums ir pavisam cits, neviena valsts nevar 40 vai 50 gadus maksāt cilvēkam, kurš nestrādā. Neviena valsts to nevar atļauties. Es domāju, ka mums būs jāturpina arī vispārējā pensionēšanās vecuma pieaugums. Neizbēgami būs jāturpina iet soli pa solim uz augšu. Ja mēs to nedarām, tad mūsu bērni nekādi nespēs uzturēt šobrīd strādājošos, kad viņi aizies pensijā," sacīja Kariņš. 

Komentējot premjera pausto, Siliņa norādīja, ka Latvijā aizvien turpinās jau iesāktā pensionēšanās vecuma celšana, kas 2025. gadā sasniegs 65 gadu vecumu.

"Es šobrīd neesmu apsvērusi celt pensionēšanās vecumu. Tas nav bijis manos plānos.

Mums ir gana daudz citu aktuālu jautājumu, ko mums par pensijām būtu jārunā," sacīja Siliņa.

Attiecībā uz pensionēšanās vecumu ministre uzsvēra veselības aprūpes nozīmi: "Vispirms mums jāsasniedz 65 gadi. (..) Es domāju, ka nākamais posms, ja mēs kaut ko tādu taisāmies darīt, tad jāvērtē, jāskatās, kāda ir šī veselības aprūpe, cik aktīvi mūsu seniori var būt." 

Vienlaikus viņa atzina, ka demogrāfiskais uzplaukums Rietumeiropā nav gaidāms un nākotnē būs ļoti aktuāli jautājumi, kas saistīti ar pensionēšanos, jo tas savukārt saistīts ar budžetā pieejamo naudu.

Ministre arī atzina, ka šajā kontekstā jārunā arī par izdienas pensiju sistēmu.

"Mums patiešām ir bijuši vairāki pētījumi, ka izdienas pensiju saņēmēju loks ir gana liels.

Vēsturiski tas veidojas no tā, ka bija mazas algas un tās šādā veidā kompensēja, bet tagad par to jārunā," sacīja politiķe.  

Siliņa norādīja, ka Parresoru koordinācijas centrs strādā pie izdienas pensiju jautājuma, un, kad šis darbs būs pabeigts, viņa plāno "par to runāt". Ne par tiem cilvēkiem, kuri jau ir aizgājuši izdienas pensijā, bet par tiem, kuri pašlaik ir jauni.

KONTEKSTS:

Pašlaik Latvijā pensionēšanās vecums katru gadu tiek paaugstināts par trim mēnešiem, līdz 2025. gadā būs sasniegts likumā pašreiz noteiktais pensijas vecums – 65 gadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti