«Sadales tīkla» tarifu decembrī varētu pārskatīt būtisku elektrības cenu izmaiņu gadījumā

Elektroenerģijas sadales operatora AS "Sadales tīkls" tarifu decembrī varētu pārskatīt būtisku elektroenerģijas cenu izmaiņu gadījumā, otrdien žurnālistiem sacīja "Sadales tīkla" valdes locekle Kristīne Sarkane.

Vienlaikus viņa vērsa uzmanību, ka elektroenerģijas cena veido tikai 10% no tarifa, līdz ar to būtisku cenu izmaiņu gadījumā ietekme uz tarifu būtu aptuveni 3% apmērā ar plusa vai mīnusa zīmi. 

Šī brīža situācijā "Sadales tīkls" īsti neredz pamatojumu kaut ko pārskatīt tarifā, arī optimismam par būtisku elektroenerģijas cenas samazinājumu nākotnē īsti nav pamata, teica Sarkane. 

Viņa uzsvēra, ka līdz ar to diskusijai būtu jābūt par valsts sociālo politiku un atbalsta pasākumiem mazāk aizsargātajiem lietotājiem, piebilstot, ka "Sadales tīkls" nav valsts sociālās politikas veidotājs. 

Sarkane atzina, ka Klimata un enerģētikas ministrija patlaban ļoti aktīvi strādā pie atbalsta pasākumiem un vairāki no tiem valdībā jau ir apstiprināti. 

"Sadales tīkla" tarifa metodikā ir paredzēta ikgadēja elektroenerģijas cenu pārrēķināšana, un, ja būs būtisks cenas samazinājums, tad arī tarifs tiks samazināts, skaidroja Sarkane. Viņa piebilda, ka patlaban "Sadales tīkla" tarifā līdz nākamā gada 1. jūlijam ietvertā elektroenerģijas cena ir zemāka par šī brīža tirgus cenu, tādēļ gadījumā, ja cena strauji aug, lietotāji no pieauguma sadales tarifā būs pasargāti vismaz līdz nākamā gada vidum. 

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons uzsvēra, ka uzņēmums vienmēr ir gatavs pārskatīt tarifus, taču patlaban "burvju nūjiņu citās izmaksu pozīcijās neredz". 

Jansons atgādināja, ka jaunie sadales tarifi sniedz būtiskas konkurētspējas priekšrocības Latvijas lielajiem energoietilpīgajiem ražošanas uzņēmumiem Baltijas mērogā. "Mums ir jādomā par uzņēmumiem, jo visa valsts labklājība balstās uz šiem lielajiem nodokļus maksājošajiem uzņēmumiem," teica Jansons. 

Sarkane piebilda, ka mājsaimniecības savu tarifu var samazināt, pārskatot pieslēgumu jaudas. No maija līdz augustam slodzi ir samazinājuši aptuveni 22 000 "Sadales tīkla" klientu, līdz ar to atbrīvoti 67 megavati tīkla jaudas, kas nozīmē 6600 jaunu trīs fāžu 16 ampēru pieslēgumu. Sarkane uzsvēra, ka kopējais finansiālais ietaupījums šīm mājsaimniecībām ir 1,5 miljoni eiro gadā. 

Sarkane piebilda, ka potenciāls samazināt jaudas ir vēl aptuveni 100 000 mājsaimniecībām ar trīs fāžu un 25 ampēru pieslēgumiem. 

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades tarifu projektā bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Taču 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, kas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju pārsteidz iedzīvotājus.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija solījusi tarifus pārskatīt decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti