Gāzes cena noslīdējusi līdz pirmskara līmenim. Kāpēc nesarūk apkures tarifs Rīgā?

Lai arī dabasgāzes cenas Eiropā samazinās jau kopš 2022. gada vasaras, iepriekšējos mēnešus sasniedzot zemo pirmskara līmeni – 25 līdz 30 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), siltumenerģijas tarifs Rīgā nemazinās. Ekonomisti uzskata, ka pašreizējais apkures tarifs Rīgā ir ļoti augsts – tam nākamajā apkures sezonā būtu jāsarūk par vismaz 10-20%, sprieda bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) skaidroja, ka dabasgāze aizvadītajai apkures sezonai Rīgā iepirkta pirms gada, bet jauns iepirkums vēl notiek. Tikmēr AS "Rīgas siltums" jau janvārī iesniedzis jaunu tarifu projektu, kas, par spīti būtiskam dabasgāzes cenu kritumam tirgū, paredz nelielu siltumenerģijas tarifa samazinājumu no šā gada 1. jūnija – 0,1% apmērā. Siltumenerģijas uzņēmumā gan norādīja, ka tarifu projekts vēl tiks koriģēts.

ĪSUMĀ:

Dabasgāzes cena Eiropā sasniegusi pirmskara līmeni

Vjačeslavs Dombrovskis ("Latvijas attīstībai"), kurš kā ekonomists jau vairākus gadus publiski vērtējis dažādas ekonomikas norises, arī apkures tarifu ietekmi, savā viedokļrakstā skaidroja: apmēram 80–90% no siltumenerģijas tarifa veido kurināmā – dabasgāzes un šķeldas – izmaksas. Šķeldas tirgus cena ļoti cieši korelē ar dabasgāzes cenu. Proti, palielinoties gāzes cenai, palielinās arī šķeldas cena un otrādi. 

Pēc Āboliņa teiktā, dabasgāzes cenu izmaiņas siltumenerģijas tarifos parādās ar zināmu laika nobīdi, jo dabasgāze tiek pirkta uz priekšu un, kamēr nav izlietoti iepriekšējie krājumi, siltumenerģijas cenas nevar mainīties. Tas strādā brīžos gan, kad cenas aug, gan kad tās samazinās.

"Tādēļ šajā ziemā siltumenerģijas cenas Rīgā kopumā, šķiet, ir bijuši atbilstošas tirgus situācijai.

Taču, skatoties uz šo gadu un it īpaši uz nākamo apkures sezonu, pašreizējais cenu līmenis ir ļoti augsts, ja mēs to salīdzinām ar šī brīža dabasgāzes tirgus cenām Eiropā," norādīja ekonomists.

Dombrovskis atzīmēja, ka pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā dabasgāzes tirgus cenas bija ļoti zemas – ap 20 eiro/MWh, bet "Rīgas siltuma" siltumenerģijas tarifs bija 40-50 eiro/MWh. 

Šodien spēkā esošais "Rīgas siltuma" apkures tarifs ir nepilni 90 eiro/MWh, lai gan dabasgāzes cena Eiropas tirgos sarukušas līdz pirmskara līmenim – ap 25 eiro/MWh. Dabasgāzes cenas samazināšanās Eiropā vērojama kopš 2022. gada vasaras, kad tika sasniegts dabasgāzes cenu rekords un biržas cena pārsniedza 300 eiro/MWh, piebilda Āboliņš.

Avots: SPRK

Ekonomisti: Siltumenerģijas tarifam Rīgā ir jāsamazinās 

Ekonomists Dombrovskis uzskata, ka siltumenerģijas tarifam rīdziniekiem šobrīd vajadzētu būt tuvāk 50 eiro/MWh, nevis gandrīz divas reizes lielākam.

Līdzīgās domās ir arī bankas "Citadele" ekonomists Āboliņš: "Pašreizējais siltumenerģijas tarifs Rīgā, kas pēdējo reizi tik pārskatīts pagājušajā gada oktobra, ir balstīts uz dabasgāzes cenu virs 50 eiro par megavatstundu. Tātad pašreizējās dabasgāzes cenas ir uz pusi lētākas."

Āboliņš vienlaikus norādīja, ka inflācijas dēļ ir augušas fiksētās izmaksas un pie iepriekšējiem siltumenerģijas cenu līmeņiem, visticamāk, neatgriezīsies.

"Taču, ja dabasgāzes cenas Eiropā paliek pašreizējā līmenī, tad siltumenerģijas tarifam Rīgā būtu jāsamazinās par vismaz 10–20%," uzskata bankas "Citadele" ekonomists.

Jautāts, vai apkures tarifiem būtu jāmazinās arī citviet Latvijā, Āboliņš norādīja: siltumenerģijas tarifi dažādās Latvijas vietās ļoti atšķiras, jo tiek izmantoti ļoti dažādi energoresursu avoti un energoresursu piegādēs līgumu termiņi.

"Piemēram, 2022./2023. gada apkures sezonā bija vairākas apdzīvotas vietas, kur apkures tarifi nepieauga, neskatoties uz rekordaugstajām dabasgāzes cenām. Taču arī vidējais siltumenerģijas cenu līmenis Latvijā šobrīd ir gana augsts. (..) Domāju, ka lielākais cenu samazinājuma potenciāls noteikti vietās, kur izmanto apkurē dabasgāzi," norādīja bankas "Citadele" ekonomists.

Avots: SPRK

Klikšķināt, lai palielinātu: 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) norādīja: salīdzinot ar 2023. gada janvāri, 2024. gada janvārī apdzīvotās vietās, kur izmanto dabasgāzi, tarifi samazinājās vidēji par 47,86%, savukārt, kur izmanto šķeldu – samazinājās vidēji par 20,47%. 

"Rīgas siltums" piedāvājis mazināt apkures tarifu par 0,1% 

No 2023. gada 1. oktobra apstiprinātais "Rīgas siltuma" apkures tarifs – 87,57 eiro/MWh (bez PVN) – noteikts pie dabasgāzes cenas 55,67 eiro/MWh. Dabasgāzi siltumenerģijas ražošanai 2023./2024.gada sezonā "Rīgas siltums" iepirka 2023. gada pavasarī par fiksētu cenu, norādīja regulatorā.

SPRK sacīja, ka saskaņā ar "Rīgas siltuma" iepirkumu grafiku, 2024. gada 1. ceturksnī bija paredzēts jauns dabasgāzes iepirkums. Siltumenerģijas uzņēmums jau janvāra sākumā iesniedza SPRK jaunu siltumenerģijas tarifa projektu, kas varētu stāties spēkā no 1. jūnija un būt spēkā līdz 2025. gada 31. maijam. 

"Rīgas siltums" gan piedāvā minimālu apkures tarifa samazinājumu – par 0,1% jeb līdz 87,52 eiro/MWh, liecina SPRK informācija.

"Rīgas siltuma" pārstāve Jana Roze norādīja, ka janvāra sākumā SPRK iesniegtais tarifu projekts sagatavots, pamatojoties uz tā sagatavošanas laikā zināmajām izmaksām. Projekts tikšot koriģēts, balstoties uz rezultātiem dabasgāzes iepirkumā, kas vēl notiek. Dabasgāzi "Rīgas siltums" siltumenerģijas ieguvei iepērk atklātos konkursos, kā arī biržā.

"Ņemot vērā to, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai tarifa projekts jāizskata 90 dienās, "Rīgas siltums" jau tarifa projekta iesniegšanas laikā plānoja, ka atsevišķas tarifu veidojošās izmaksas tiks precizētas tarifa izskatīšanas laikā, ņemot vērā aktuālās kurināmā un iepirktās siltumenerģijas cenas," skaidroja uzņēmuma pārstāve.

SPRK norādīja, ka regulators vērtēs jauno dabasgāzes līgumcenu pie tarifa izmaiņām. "Starpība starp noteiktajā tarifā iekļauto iepirkuma cenu un faktisko iepirkuma cenu tiks ņemta vērā pie nākamās tarifu pārskatīšanas."

"Latvenergo" piegādātā siltumenerģija kļūst lētāka

"Rīgas siltums" saražo 32% no rīdziniekiem piegādātās siltumenerģijas (13% no dabasgāzes, 19% no šķeldas). Lielāko daļu jeb 68% no rīdziniekiem piegādātā siltuma "Rīgas siltums" iepērk no citiem ražotājiem, tostarp valsts AS "Latvenergo", kas siltumenerģiju iegūst termoelektrostacijās (TEC) no dabasgāzes. No citiem ražotājiem iepirktās siltumenerģijas apjomā aptuveni divas trešdaļas ir AS "Latvenergo" saražotā siltumenerģija.

SPRK norādīja, ka "Latvenergo" samazinājis piegādātā siltuma cenu, kam arī paredzama samazinoša ietekme uz "Rīgas siltuma" tarifu. Energokompānijas preses sekretāre Ivita Bidere norādīja, ka "Latvenergo" aprīlī noteiktais siltumenerģijas ražošanas tarifs ir 54,18 eiro/MWh ražotnei TEC-1 un 55,80 eiro/MWh ražotnei TEC-2.

"Mūsu siltuma ražošanas izmaksas samazinās, jo līdz februārim tarifi pārsniedza 70 eiro/MWh," skaidroja "Latvenergo" pārstāve.

"Gāzes cenas ir samazinājušās, un tām līdzi attiecīgi mainās arī ražošanas tarifi," piebilda Bidere.

Pirktās siltumenerģijas izmaksas "Rīgas siltuma" siltumenerģijas tarifā veido 60%, kurināmā izmaksas (dabasgāze un koksnes šķelda) – 15%, bet pastāvīgas izmaksas – 25%, norādīja "Rīgas siltumā".

"Rīgas siltuma" janvārī regulatoram iesniegtais tarifa projekts liecina, ka kurināmā izmaksas jaunajā apkures sezonā samazināsies par 11,1%, bet iepirktās siltumenerģijas – par 5%. Kopumā mainīgās izmaksas saruks par 6,2%. Savukārt pieaugs pastāvīgās izmaksas kopumā par 10,9%, tostarp atalgojumam – par 14,1%, iekārtu remontam un uzturēšanai – par 16,3%. "Rīgas siltums" prognozē, ka lietotājiem nodotā siltumenerģija nākamajā sezonā samazināsies par 0,8%.

"Rīgas siltums" tarifa projektā skaidrojis, ka tarifa izmaiņas saistītas ar samazinājušos vidējo siltumenerģijas patēriņu pēdējo trīs gadu laikā, siltumenerģijas ražošanā patērētā kurināmā veidu īpatsvara izmaiņām siltumbilancē, ievērojamu pastāvīgo izmaksu pieaugumu, kā arī ar nepieciešamību paaugstināt kopkapitāla rentabilitātes rādītāju, lai uzņēmumam būtu iespējas investēt infrastruktūras uzturēšanā un attīstībā.

KONTEKSTS:

"Rīgas siltuma" apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā, kas ilga no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. septembrim, pēc provizoriskiem datiem bija 442 miljoni eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā. Savukārt kompānijas peļņa pieauga par 17,2% – līdz 1,84 miljoniem eiro, ziņoja LETA, atsaucoties uz uzņēmuma publiskoto informāciju.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% – Latvijas valstij, 2% – SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti