Mediji: Vismaz divi Vācijas uzņēmumi piegādājuši būvmateriālus Krievijas okupētās Mariupoles atjaunošanai

Vācijas mediji vēsta, ka vismaz divi vācu uzņēmumi ir piegādājuši būvmateriālus, ko izmantoja Krievijas izpostītās un okupētās Ukrainas pilsētas Mariupoles atjaunošanai. Telekanāls ARD apgalvo, ka iegūti pierādījumi tam, ka vairākos celtniecības objektos Mariupolē izmantoja uzņēmuma "Knauf" ražoto cementu.

Mediji: Vismaz divi Vācijas uzņēmumi piegādājuši būvmateriālus Krievijas okupētās Mariupoles atjaunošanai
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Mariupolē celtniecības darbi sākās jau drīz pēc tam, kad pilsēta tika pilnībā ieņemta, jo Krievijas propagandai bija ļoti svarīgi parādīt, kā Krievija atjauno pašas nopostīto pilsētu un it kā uzlabo dzīves apstākļus vietējiem iedzīvotājiem.

Žurnālisti pamanīja Vācijas uzņēmumu būvmateriālus Mariupolē

Žurnālisti no Vācijas telekanāla ARD raidījuma "Monitor", pētot uzņēmumu mājaslapas, foto, videomateriālus, kā arī dažādus dokumentus, secinājuši, ka daudzos nopostītās un okupētās Mariupoles būvlaukumos celtniecībā iesaistīti arī vācu uzņēmumi.

Mariupoles būvju fotogrāfijās un videoierakstos ARD žurnālisti pamanīja arī betona blokus zaļā iepakojumā ar Vācijas uzņēmuma "WKB Systems" nosaukumu.

Uzņēmums citstarp piegādā iekārtas betona bloku ražošanas rūpnīcām.

"WKB Systems" ir bāzēts Ziemeļreinā–Vestfālenē. Tā galvenais akcionārs ir Krievijas uzņēmējs Viktors Budarins. "WKB Systems" vairākus gadus piegādājis iekārtas gāzbetona bloku ražošanai vienam no Budarina Krievijas uzņēmumiem.

"Acīmredzot tam pašam uzņēmumam, kura produkciju Krievija izmanto, lai stiprinātu savu varu Mariupolē," norādīja ARD žurnālisti.

"Knauf" piegādā cementu Krievijas tirgum

Tāpat ir atklājumi par Latvijā labi zināmo Vācijas uzņēmumu "Knauf".

Mariupoles būvlaukumos tiek izmantots "Knauf" ražotais cements, un tas tiekot darīts arī Krievijas Aizsardzības ministrijas uzdevumā.

Šobrīd "Knauf" meitasuzņēmumā Krievijā strādā 4000 darbinieku, un tā apgrozījums Krievijas tirgū veidojot miljardu dolāru.

Uzņēmums "Knauf", komentējot žurnālistu atklājumu, paziņoja, ka Krievijā ražotie "Knauf" produkti ir paredzēti "tikai un vienīgi Krievijas tirgum".

Vācu žurnālistiem uzņēmums norādījis, ka nosoda Krievijas agresīvo karu pret Ukrainu un ievēro visas Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju.

Uz daudziem jautājumiem, ko ARD uzdeva "Knauf", atbildes nav saņemtas.

Zināms, ka būvmateriālu un būvniecības sistēmu ražotājs "Knauf" kopā ar aptuveni 150 fiziskām personām un vairāk nekā 40 uzņēmumu iekļauts Ukrainas izveidotajā "kara starptautisko sponsoru" sarakstā.

Vācu uzņēmumi palīdz cementēt okupācijas varu

Vācijas uzņēmumu dalību būvniecības darbos Mariupolē nosodījis Bundestāga Ārlietu komitejas vadītājs Roderihs Kīzeveters, norādot, ka to sniegtie pakalpojumi dod labumu karam, kas pārkāpj starptautiskās tiesības.

"Knauf" gadījumā tas pat esot ļoti acīmredzami, jo šis uzņēmums burtiski nocementē Krievijas varu okupētajos reģionos, tostarp Mariupolē.

"Ikviens, kas ir daļa no Krievijas ekonomikas, piemēram, "Knauf", un kurš arī lepojas ar to, ka veic uzņēmējdarbību tikai Krievijas ietvaros, ir daļa no Krievijas kara ekonomikas un gūst labumu no Krievijas militārajām darbībām," secina Kīzeveters.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā "Knauf" paziņoja, ka palikšot Krievijā tik ilgi, cik to ļaušot politiskā un komerciālā situācija.

Tikmēr Ukrainas korupcijas novērošanas aģentūras ieskatā "Knauf" atbalsta karu Ukrainā, un aģentūra norāda, ka kompānija daļu savu Krievijas rūpnīcu darbinieku pat esot nosūtījusi karot.

Šie žurnālistu atklājumi ir vēl viens apliecinājums tam, ka Rietumos ir gana daudz uzņēmumu, kas negrasās pārtraukt pelnīt naudu no Krievijas un kurus acīmredzot īpaši neuztrauc tas, ka valsts, kurā tie darbojas, Ukrainā šobrīd turpina pastrādāt kara noziegumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti