Gulbe: Pārtikas cenu kāpums ir apstājies, tādam tam vajadzētu saglabāties

Pārtikas produktu cenu kāpums ir apstājies – daži produkti ir kļuvuši dārgāki, daži – lētāki, un tādam cenu līmenim vajadzētu saglabāties, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" sacīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, vadošā pētniece Ingūna Gulbe.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, vadošā pētniece Inguna Gulbe
00:00 / 06:39
Lejuplādēt

Viņa uzsvēra, ka cenas pieauga visiem – gan ražotājiem, gan tirgotājiem. Turklāt tagad Latvijas produktiem uzcenojums ir lielāks nekā importa produktiem un arī prasības mūsu ražotājiem ir stingrākas.

"Man liekas nekonsekventi, ka mūsu tirgotāji satraucas, līdzi jūt globāliem un ļoti vajadzīgiem jautājumiem par vidi un dzīvnieku labturību. Viņi uztraucas, vai vistas sprostos nav pārāk cieši, bet par Latvijas ražotāju un cilvēkiem, kas tur strādā, mazāk [uztraucas]," pauda Gulbe.

Taču pārtikas produktu cenu kāpums šobrīd ir apstājušās – to vajadzētu just visiem, arī ražotāji to jūt, jo viņiem tiek prasīts cenu samazinājums piegādēs, turpināja pētniece.

"Salīdzinājumā ar pagājušo gadu šobrīd ir notikušas diezgan būtiskas cenu izmaiņas – daži produkti kļuvuši dārgāki, piemēram, kafija, tēja, banāni, apelsīnu sula, olīveļļa, bet daži – arī lētāki, piemēram, cukurs, saulespuķu eļļa, liela daļa piena produktu," stāstīja Gulbe.

Cenu kāpumam, kāds ir tagad, būtu jāapstājas, jo, neskatoties uz to, ka daudzkas ir lētāks, tai skaitā elektrība, ir notikuši dažādi procesi, kas cenu atkal ir palielinājuši, piemēram, Bābelmandebas jūras šauruma konflikti, darba algu pieaugums.

"Nevis cena katram pārtikas produktam, bet cenu līmenim, kāds šobrīd ir, vajadzētu saglabāties," vērtēja Gulbe.

Viņa arī atzina, ka starp ražotājiem un tirgotājiem nav vienlīdzīga tirgus spēka, un tā nav tikai Latvijas problēma. "Ražotājs nav vienlīdzīgs sarunās ar tirgotāju, jo ražotāju ir daudz, bet tirgotāju maz. "Mums praktiski ir tikai divas ļoti nopietnas [mazumtirdzniecības veikalu] ķēdes, tad vēl ienāca "Lidl", bet pārējie ir mazie tirgotāji," norādīja Gulbe.

Tādēļ, viņasprāt, būtu vajadzīga valsts iesaistīšanās, lai veicinātu konkurenci un uzlabotu uzņēmējdarbības vidi. "Bet neesmu pārliecināta, ka to var izdarīt tikai Zemkopības ministrija. (..) Tas varētu būt kopējais valdības uzdevums veicināt labvēlīgu biznesa vidi, lai mazumtirdzniecības ķēdes būtu ieinteresētas ienākt Latvijā," sacīja Gulbe.

Papildus tam jāatbalsta arī Latvijas ražotāji, lai viņi spētu konkurēt ar ārvalstu ražotājiem. "Iejaukšanās kaut kādā mērā ir nepieciešama," secināja Gulbe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti