Dienas ziņas

Lietainā laika dēļ sliktāka graudu kvalitāte

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Vēršas prokuratūrā par "Sadales tīkla" tarifiem

Sašutumā par «Sadales tīkla» tarifu kāpumu vēršas prokuratūrā par jaudu aprēķiniem

Ģenerālprokuratūrā vērsies atjaunojamās enerģijas nozares pārstāvis Gatis Lazda ar aicinājumu vērtēt AS "Sadales tīkls" tarifus par elektroenerģijas jaudas uzturēšanu. Viņš veicis aprēķinus par savu ciematu un secina, ka kopā ar kaimiņiem vairākkārt pārmaksā. "Sadales tīkls" noraida pārmetumus.

Gatis Lazda veica vienkāršu aprēķinu. Ciematā ar 24 mājām noslēgtie līgumi ar "Sadales tīklu" paredz, ka visām mājām kopā pieejamā jauda pārsniedz 640 ampērus. Bet "Sadales tīkla" transformators nodrošina vien 125 ampērus.

"Tehniski nav iespējams nodrošināt ar šo transformatoru šo jaudu, par kuru maksā iedzīvotāji," norādīja Lazda.

"Sadales tīklā" skaidroja, ka Gatim taisnība vien uz papīra. Praksē mājsaimniecības maksimālo jaudu izmanto vien uz īsiem brīžiem, kad ieslēgtas pilnīgi visas elektroierīces un patēriņš ir ļoti augsts. Un vēl retāk to izdara visas ciema mājas reizē.

"Teorētiski šādi apstākļi varētu iestāties, bet praktiski šādi apstākļi neieslēdzas," sacīja "Sadales tīkla" elektrozinību mācību vadītājs Artūrs Šmats.

Tāpēc ir iespējams nodrošināt katrai mājai paredzēto jaudu, pat ja transformators nevar nodrošināt visām mājām maksimālo jaudu visu laiku.

"Ja mēs Latvijā veidosim zibakciju un pajautāsim reāli to, par ko maksājam, domāju, ka visi šie punkti nodegs," sacīja Lazda.

LTV par šo jautājumu uzrunāja kādu elektriķi, kas gan kameras priekšā intervijai nepiekrita. Tomēr viņš norādīja, ka praksē nekas nenodeg. Transformatoriem ir jaudas rezerve, un, ja tiešām patēriņš sasniedz maksimālo, tikai tad ir jēga mainīt pret jaudīgāku transformatoru. Turklāt jo lielāks transformators, jo vairāk veidojas elektrības zudumi pie lielas slodzes.

"Sadales tīklā" norādīja uz vienlaicības koeficientu, kurš palīdz noteikt, cik reāli ampēru ir nepieciešams. "Katram klientam jauda atbilstoši līgumam tiek nodrošināta. Un ikviens klients šo jaudu var izmantot," sacīja Šmats.

Tikmēr galvenais arguments, uz ko norāda Gatis Lazda, ir pakalpojuma tarifs: "Par 125 ampēriem mēs arī samaksātu. Nav skaidrs, kāpēc jāmaksā šī starpība, no kuras tīkls reāli nemainīsies. Pieaugums tarifā ir dramatisks. Man pašam rēķins ir pieaudzis par 70 eiro. Ja paskatāmies gada griezumā, tad tie ir visi 800," sacīja Lazda.

"Sadales tīkla" piedāvātais risinājums ir izvērtēt nepieciešamo maksimālo jaudu un pārslēgt līgumu. Šogad to jau izdarījuši 15 tūkstoši klientu. Uzņēmums aicina viņu izmantot slodzes kalkulatoru.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades tarifu projektā bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Taču 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, kas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju pārsteidz iedzīvotājus.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija solījusi tarifus pārskatīt decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti