Kultūras ziņas

Ticēt brīnumiem un ļauties mirklim

Kultūras ziņas

Gacho īsteno mūziķa sapni

Valmieras teātrī iestudēts "Pigmalions"

Varis Brasla Valmierā iestudējis Bernarda Šova «Pigmalionu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvo pasaulslavenā angļu dramaturga Bernarda Šova luga “Pigmalions”. Jautrs stāsts par nabadzīgu puķu pārdevēju, kuru  kāds fonētikas profesors vēlas uztaisīt par sabiedrības dāmu, saderot ar draugu, ka iemācīs meitenei pareizi runāt un smalki uzvesties. Iestudējuma režisors ir Varis Brasla, un šī luga simts gadu laikā kļuvusi par vienu no iemīļotākajiem pasaules teātru iestudējumiem.  

“Pats Bernards Šovs ir velna pilns un ar ļoti daudz cilvēciskām īpatnībām. Talants milzīgs, bet viņš vienu brīdi bija dulls ar sociālismu un brauca uz Padomju Krieviju; es no tā distancējos. Viņš ir interesanta personība un talantīgs, tik daudz sarakstījis,” stāsta Varis Brasla. “Tie simt gadi, kas šķir šodienu un uzrakstīšanas laiku, tad bija citas prasības teātrim. Ļoti daudz svītroju, ļoti daudz, tā jau mēs izturamies pret klasiķiem, kuri nevar aizstāvēties.”

"Izveidot viņu tādu, lai viņā nebūtu tā laikmeta dramaturģijas iezīmes, kas ir pavisam kaut kas cits, kas neatbilst šodienai. Mēs atstājām notikumu, par un ap notikumu to, kas dramaturģijā ir, jo, ja mēs visu spēlētu, mēs vēl ilgi nesarunātos te, sēdētu un skatītos, tas viss ir ļoti gari uzrakstīts,” stāsta Valmieras teātra aktieris Tālivaldis Lasmanis. 

Galvenās lomas angļu Pelnrušķītes stāstā par Londonas puķu pārdevēja Elīzu Dūlitlu, kuru kāds rūdīts vecpuisis, fonētikas profesors, vēlas pārvērst par dāmu, atveido jaunā aktrise Elīna Hanzena un Tālivalds Lasmanis. Viņa varonis sader ar draugu, ka pusgada laikā iemācīs meitenei manieres un pareizi runāt. Jo par galveno lugas uzdevumu autors savulaik izvirzīja 19. gadsimta angļu sabiedrības uzmanības pievēršanu fonētikas jautājumiem. Latviešiem atliek spēlēties ar dažādiem mūsu dzimtās valodas dialektiem.

“Valoda – tas pats grūtākais, jo mums to nācās izdomāt no jauna, mēs nespēlējam angliski, spēlējam latviski, visas īpatnības bija jāatrod mūsu dialektos,” atklāj Lasmanis. 

“Es pati nāku no Alūksnes, bet tā, kā es runāju izrādē, Alūksnē nerunā. Tas ir visa mikslis, es paņēmu gan no Ventspils gala, gan no Alūksnes gala, gan Rīgas, es savienoju visu spektru, es pārstāvu Latviju,” bilst Elīna Hanzena. 

Izrādes “Pigmalions” pamatā ir mīlas romāns – Bernarda Šova aizraušanās ar tolaik ievērojamo aktrisi Stellu Kempbelu. Viņa reiz teikusi Šovam, ka kāds draugs viņu brīdinājis no rakstnieka, teikdams: ”Viņš ar savām netīrajām galošām ienāks jums tieši sirdī un tad aizies, atstādams dubļainos apavus tur…” Bet Valmieras teātris cenšas uzturēt viegluma un jautrības noti. Arī skatītāji par redzēto izrādi izsakās atzinīgi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti