Kultūras ziņas

Suminām Elīnu Garanču jubilejā!

Kultūras ziņas

Mariss Jansons un Raimonds Pauls atklāj LNSO 90. sezonu

Nacionālā teātra jauno sezonu atklāj "Sieviete"

Nacionālā teātra jauno sezonu atklāj «Sieviete»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem un 8 mēnešiem.

Latvijas Nacionālais teātris savu 98. sezonu sācis ar režisores Ināras Sluckas iestudējumu pēc mazpazīstama Andreja Upīša darba "Sieviete". Izrāde ir par kaislībām, mīlestību, atriebību, dziesmām un dejām 20. gadsimta divdesmito gadu kino estētikā.

"Sieviete" ir Upīša literārs pētījums par vīrieša un sievietes tuvību. Četri jauni vecpuiši un viena šķietami nespēcīga meitene Elza. Viņa pakļaujas vīriešu iekārei un arī izmanto, lai apmierinātu savas kaislības.

"Viņa ir ļoti gudra meitene, spēcīga personība, kura ilgu laiku ir bijusi ieslēgta būrī. Un tad to viņas sievišķību nevis atver, bet atlauž, un tad viņa ir tāda mazliet atlauzta un aizlauzta," sacīja aktrise Dita Lūriņa.

Iestudējuma režisore Slucka atzina, ka stāsts ir par kaislību, naidu, mīlestību, juteklību un atriebību – sajūtām, kas ir mūžīgas.

Ar "Sievieti" Slucka turpina bagātināt Nacionālā teātra repertuāru ar Upīša darbiem. Pirms trijiem gadiem tur pirmizrādi piedzīvoja arī viņas režisētā "Bagātā kundze".

Slucka Upīša darbu skatuves versijā pasniedz ar vieglumu, regtaima un tango ritmiem dziesmu un deju numuros. Kā secina literatūrzinātnieks Gunārs Bībers, tas ir tikai fons dramatiskām raksturu attiecībām.

"Te parādās režisores psiholoģiskais smalkums. Un te parādās aktieru patiešām spējas dot ļoti intensīvu traģisku pārdzīvojumu," sacīja Bībers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti