Rīta Panorāma

Liepājas Simfoniskais orķestris aicina uz festivāliem

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Valmieras teātris sāks simtgades sezonu

Notvert un izprast bērnu pasaules redzējumu. Pagalmos un parkos gaidāms Valmieras vasaras teātra festivāls

Šīs nedēļas nogalē būs klāt ikgadējais Valmieras vasaras teātra festivāls, šoreiz veltīts bērnu un jauniešu auditorijai. Kā allaž festivāla izrādes notiks teātrim neierastās vietās – pagalmos, sporta laukumos, parkos un vēl citviet, un šogad to vienojošā tēma būs – pieņemšana.

Valmieras vasaras teātra festivāls
00:00 / 04:46
Lejuplādēt

Kopumā varēs noskatīties astoņus jauniestudējumus, uz kuriem aicināti bērni no diviem gadiem līdz pusaudžu vecumam un, protams, arī viņu vecāki.

Festivāls Valmierā notiek katru gadu, vienā gadā tas veltīts pieaugušajiem, bet otrā – bērniem un jauniešiem, un šovasar atkal ir bērnu un jauniešu gads. Jaunas izrādes festivālam veido septiņi dažādi režisori, kas jau vairāk nekā nedēļu strādā Valmieras pilsētvidē, iespēlējot pagalmus, zālienus, sporta laukumus un vēl citas teritorijas.

Izrādes šogad apvieno tēma "pieņemšana", kas tajās atspoguļosies dažādos veidos, arī aicinot pieņemošāk izturēties pret bērnu un jauniešu redzējumu uz pasauli, tēmu pamato festivāla programmas direktors Jānis Znotiņš: "Mums kā pieaugušajiem ir jārunā par pieņemšanu saistībā ar to, kā bērni, kā pusaudži redz pasauli.

Iespējams, pusaudžu pasaules redzējumam vislielākā pieņemšana ir nepieciešama, bet svarīgi ir pieņemt, ka bērniem, ka pusaudžiem ir savas tiesības, ir savs redzējums uz pasauli, tagadni, nākotni, tas mums kā festivāla veidotājiem likās ļoti būtiski."

Veidojot festivāla izrādes, ļoti daudz domāts, lai tās būtu saistošas un atbilstošas dažādām vecuma grupām. Šogad pirmo reizi festivālā ir izrāde, uz kuru aicināti bērni jau no 2 gadu vecuma. To veido Liena Šmukste, tā saucas "Figūras" un tā tiek solīta vizuāli izteiksmīga, skanīga un ar triku elementiem.  Izrāde notiks Valmiermuižas parkā, stāsta režisore: "Izrāde būs no divu līdz piecu gadu vecumam. Ja atnāks kāds jaunāks, tas arī nekas. Ja atnāks kāds vecāks, arī nekas. Tā būs ģimeniska izrāde, kurā mēs mēģināsim saprast, vai saule ir aplis, vai egle ir trīsstūris, vai māja ir četrstūris, vai upe var sastāvēt no daudz mazām figūrām. Tās ir lietas, par ko cilvēki tajā vecumā mācās, es viņus saucu nevis par bērniem, bet par cilvēkiem – viņi apgūst krāsas, figūras, tās ir lietas, kas viņus uzrunā."

Divas izrādes būs bērniem no piecu gadu vecuma – Kristīne Brīniņa veido skatāmu un skaitāmu izrādi visai ģimenei "Visi skaitās", kas būs redzama Beātes ielas 21 pagalmā, bet režisore no Igaunijas – Kersti Heinloo kopā ar Valmieras teātra aktieriem izrādi "Manas domas grib ar mani parunāt", ko izrādīs Valmieras teātra Apaļajā zālē.

Izrāde no bērnu skatu punkta meklēs atbildes uz lielajiem jautājumiem – kas ir draudzība, bēdas, prieks, vientulība un mīlestība? 

Divas izrādes ir arī bērniem no sešu gadu vecuma. Valmieras 5. vidusskolas sporta laukumā būs skatāms Matīsa Budovska iestudējums "Briesmīgi priecīgas lietas", bet skolas teritorijā starp Valmieras sākumskolu un Valmieras ģimnāziju – Edgara Kaufelda mācību stunda svaigā gaisā –  izrāde "Skolotājas".

"Tas ir vecums, kurā bērni jau sastopas ar skolotāju, audzinātāju, sākas šī kolektīvā mācīšanās. Šajā gadījumā tas būs nedaudz izklaidējošs un rotaļīgs pasākums, bet arī ar saturu, jo skolotājas mums būs diezgan vecas, tās būs lelles, jo es esmu no Leļļu teātra. Vecas tādēļ, ka viņām būtu jāiet pensijā, bet viņām palūdza skolotāju trūkuma dēļ pastrādāt vēl kādu gadiņu. Es ļoti ceru, ka šīs skolotājas atstās mīļu iespaidu un ka bērni caur šo izrādi sāks saprast vairāk skolotājas, cik viņām ir viegli vai grūti. Arī vecāki par to aizdomāsies," cer režisors.

Būs skatāmi arī trīs iestudējumi pusaudžiem. To vidū būs jauno horeogrāfu dejas izrāde "Ceļā", skatāma zālienā pie Sv. Sīmaņa baznīcas un Valmieras teātra kases pagaidu mājvietā, kā arī Endīnes Bērziņas muzikālā izrāde "Es arī te, kas man jādara", ko izrādīs Valmieras 2. vidusskolas Aktu zālē, to raksturo Jānis Znotiņš: "Izrāde arī par tādām lietām, kas satrauc pusaudžus. Tur

stāsts ir par spēju uzstāties, izteikt savu viedokli un to, kā tikt galā ar trauksmēm, kas to visu pavada.

Centrā ir jaunieši, kas izveidojuši savu grupu un tuvojas viņu pirmais koncerts. Uzzināsim, kā viņi tiek līdz šim koncertam un kas viņiem šai saistībā katram sevī ir jāpārvar. Endīne ir minējusi, ka šī pieredze ir nākusi no viņas pašas dzīves, un izrādē viņa dalās, kā spējusi tikt galā ar savām trauksmēm."

No pusaudžu izrādēm šobrīd vislielāko interesi izpelnījusies Dmitrija Petrenko izrāde "Vairs nevienu", kuras pamatā ir Nila Saksa Konstantinova luga, kas vēsta par tik jūtīgu tēma kā pašnāvība un reizē meklē ceļus, kā būtu iespējams tik traģisku cilvēka izvēli novērst. Uz šo izrādi visas biļetes ir pārdotas.
8. Valmieras vasaras teātra festivāls notiks nedēļas nogalē – no 4. līdz 6. augustam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti