Mīlasstāstu krāšņais diapazons – no rūpēm līdz pašiznīcībai. Jaunumi teātros

Mīlestība pret augiem un pret ikdienas darbu, mīlestība, kura dod spēku un iznīcina, mīlestība pret sevi un mīlestība, kas atbrīvo. Mīlasstāstu iespēju krāšņais diapazons pārstāvēts trijos dažādos teātros – Ģertrūdes ielas, Liepājas un Dailes teātrī. Ar jaunumiem skatuves mākslā iepazīstina teātra kritiķe un "Teātra Vēstnesis" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Par teātra jaunumiem, ko novērtēt
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Barbaras Lehtnas "Monstera Deliciosa" Ģertrūdes ielas teātrī

Izrādē "Monstera Deliciosa" uz skatuves satiekas četras dažādu paaudžu sievietes, kas, izdziedot citu sieviešu stāstus, stāsta arī savējos. Biezi saaugušajā skaņu ainavā līdzās sadzīvo sabiedriskās tualetes dežurantes ikdienišķās raizes un jaunas ekofeministes rūpes par vidi sev apkārt, vēlme līdzsvarot un stiprināt brīžiem tik trauslās saites, kas vieno un tur mūs kopā.

Librets tapis, satiekot un uzklausot Latvijā un Igaunijā dzīvojošas sievietes, kas ikdienā rūpējas par augiem un cilvēkiem sev līdzās, savukārt oriģinālmūzika veidota, transformējot kameroperas žanru caur latviešiem un igauņiem kopīgo kora dziedāšanas tradīciju. Starp melnzemi un plastmasas ziediem radošā komanda meklē veidus, kā augt, uzplaukt un būt kopā vienam ar otru pasaulē, kurā mītam.

Dmitrija Petrenko gandrīz mistērija divos cēlienos "Jasmīns" Liepājas teātrī

Ikdienas rutīnā un parādos iegrimuši savās lauku mājās ikdienu vada Jasmīne, viņas vīrs Artis un vecmāmiņa Ģertrūde. Līdz kādu dienu ierodas Jasmīnes māte Laura, atvedot sev līdzi arī Mihaelu… Šī ierašanās ne tikai izjauks ikdienas plūdumu, bet sabangos arī Jasmīnes dvēseli.

Kā saka pats režisors: "Šī luga ir par lielu izmisumu, kas iestājas, kad šķiet, ka dzīvē vairs nekas labs nekad nenotiks. Un par iespēju, kas mums tiek dota, lai visu mainītu saknē. Par neatbildamu jautājumu – vai kaisle, kam mēs izvēlamies sekot, var dot dzīvību, vai arī tā var tikai nonāvēt."

Annas Abalikhinas "Eiridīke" Dailes teātra Mazajā zālē

Visnemirstīgākais mīlasstāsts par Orfeju un Eiridīki turpina iedvesmot. Tikai šoreiz mūsdienu dramaturģes Sāras Rūlas stāsta centrā ir tieši Eiridīke, kura viņsaulē ne tikai zaudē, bet arī atrod savu brīvību, valodu un identitāti. Eiridīkes neatkarības un pašnoteikšanās meklējumi dod plašas iespējas izrādes veidotājiem uzrunāt skatītājus ar jauniem izteiksmes veidiem.  

Dzejnieks Jānis Elsbergs dramaturģes tekstu ir ne tikai latviskojis, bet arī atdzejojis, un izrādes radošā komanda ir atradusi fiziskā teātra estētikā balstītu kustību partitūru. Tā ir iepriekš neredzēta kombinācija un valdzinošs darbs, kas apbur, piesaista un neatlaiž vēl ilgi pēc redzētā – kā pati mīlestība. Eiridīkes lomā Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Orfejs – Klāvs Kristaps Košins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti