Kultūras ziņas

Čehova teātris atklāj 141. sezonu

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Leļļu teātra izrāde "Un atkal Pifs" svin 40. jubileju

Leļļu teātra izrādes «Un atkal Pifs» ilgmūžības fenomens

Apbrīnojami ilgmūžīga uz Latvijas Leļļu teātra skatuves ir izrāde "Un atkal Pifs". Šogad aprit 40 gadu, kopš Pāvils Šenhofs un Arnolds Skutuls izveidoja iestudējumu, bet izrāde joprojām turpina būt skatītāju mīlēta un labi apmeklēta.

Svinot jubileju, stāsts par sunīti Pifu sestdien, 16. septembrī, uzsāks viesizrāžu tūri pa Latviju, viesojoties astoņās dažādās vietās.

Taču svinību kulminācija būs 1. oktobrī, Rīgā, "Hanzas peronā", jo tieši šajā datumā pirms 40 gadiem iestudējums piedzīvoja savu pirmizrādi.

Leļļu teātra izrādes «Un atkal Pifs» ilgmūžības fenomens
00:00 / 04:28
Lejuplādēt

Viena no iestudējuma veiksmes atslēgām neapšaubāmi ir Ivara Vīgnera tai komponētās sirsnīgās dziesmiņas ar Jāņa Petera vārdiem, kas nu jau dzīvo patstāvīgu dzīvi arī ārpus izrādes.

Līdzās mūzikai izrādei kopumā piemīt kāda fascinējoša pievilcība, kas savā ziņā ir mīkla pat pašiem tās veidotājiem un spēlētājiem.

Iespējams, atminējums ir ļoti perfekti izveidotā izrādes uzbūve, ko radošā grupa izcilā meistara Pāvila Šenhofa vadībā slīpējusi vesela gada garumā.

Aktieri Edgars Kaufelds, Miķelis Žideļūns un Lienīte Osipova izrādē sāka spēlēt pirms aptuveni 10 gadiem, nomainot vecākās paaudzes aktierus.

Edgars Kaufelds stāsta: "Teiksim – zelta klasika! Kaut kāda perfekta, klasiska, ļoti skaista uzbūve izrādei, kas cilvēkiem, kuri to ir redzējuši paši kā bērni, dod ierosmi uz to atkal vest savus bērnus. Šeit nostrādā arī tas nostaļģijas princips." 

"Kad es "lecu iekšā", es dabūju eksemplāru, kur bija Šenhofa precīzi sazīmētas kustības, un Vija Blūzma man sarunā arī atzina, ka viņi ļoti ilgi iestudēja šo darbu. Tie nebija daži mēneši, bet tas bija vesels gads. Pa to laiku patiešām visu var kārtīgi atstrādāt," atminas Miķelis Žideļūns.

Izrādē ir pārdomāta katra mazākā detaļa: "Ir precīzas visas takas, kur katrs aktieris aiziet. Tas ir arī milzīgs komandas darbs, jo pie lelles strādā kādi divi trīs cilvēki, lai tā atdzīvotos, lai būtu tas brīnums, tas skaistums, kam mazie skatītāji notic," teic Liene Osipova.

Nu jau arī paši aktieri, visai ilggadīgi spēlējot izrādi, novērojuši, ka, lai gan mainās skatītāji, gandrīz nemainās vietas, kurās izrādē skan smiekli. Liene Osipova atzīmē: "Ir kaut kādas vietas, kas strādā, man liekas, mūžīgi. No paaudzes uz paaudzi. Pirms 10 gadiem smējās par to vietu, un vēl arī tagad smejas. Tas ir kolosāli!"

Miķelis Žideļūns piemetina, ka ir vietas, par kurām arī pieaugušie vienmēr smejas: "Var dzirdēt tādus zemus tētu smiekliņus, nu, jā, jā – sapratu šito joku! Jo uz izrādi jau nāk visa ģimene, un es domāju, ka tajā ir arī kaut kas priekš pieaugušajiem. Lelles lielākā iedarbība ir tajā, ja skatītājs notic, ka tā ir dzīva. Tad viņš notic arī visam pārējam."

Viesizrāžu sērijas sākumā galveno – Pifa – lomu spēlēs Santa Didžus, bet vēlāk tajā atkal iejutīsies Vija Blūzma, kurai tā ir mūža loma, viņa to spēlējusi visus 40 izrādes pastāvēšanas gadus.

Edgars Kaufelds saka: "Pifs ir Vija, tā ir viņas lelle. Tas ir kaut kur tik pierasts jau no bērnības, tas dzīvo manās atmiņās – tas viņas siltums."

"Tas ir vienkārši fenomenāli, ka viens aktieris spēlē vienu lomu 40 gadus," teic Miļelis Žideļūns.

"Ir dzirdēts tāds joks, ka Vija esot it kā saderējusi, ka viņa varētu Pifu nospēlēt ar aizsietām acīm. Protams, viņa tā nav spēlējusi, bet tas apliecina, cik labi viņa to pārzina," piebilst Edgars Kaufelds.

Pifa 40. gadu jubilejas viesizrāžu sērija sāksies sestdien, 16. septembrī, Ulbrokā un kopumā līdz oktobra vidum piedāvās astoņas izrādes dažādās Latvijas vietās. Jubilejas kulminācija būs 1. oktobrī, kad "Hanzas peronā" notiks vērienīgas svinības par godu izrādei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti