Kultūras ziņas

Liepājā koncertē Nino Katamadze

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Siguldā izskan Šarla Guno opera "Fausts"

«Fausta» iestudējums Siguldas opermūzikas svētkos centrā liks labā uzvaru pār ļauno

Nedaudz vairāk kā pēc divām nedēļām klāt būs 29. Siguldas opermūzikas svētki. Šoreiz to centrālais notikums būs Šarla Guno operas "Fausts" oriģināliestudējums. To veido starptautiska komanda, galveno sieviešu lomu – Margarētu – tajā dziedās ukraiņu soprāns Olga Bezsmertna. Tieši Margarētas uzvaru pār Mefistofeli jeb labā uzvaru pār ļauno kā galveno vēstījumu iestudējumā izcels režisors Edmunds Freibergs.

«Fausta» iestudējums Siguldas opermūzikas svētkos centrā liks labā uzvaru pār ļauno
00:00 / 04:20
Lejuplādēt

Guno "Fausts" Siguldā pirmo reizi izskanēja pirms 26 gadiem Aleksandra Viļumaņa vadībā ar izcilu Egila Siliņa sniegumu Mefistofeļa lomā. Gadu vēlāk uzvedumu varēja noskatīties arī Kuldīgā. Gana liels laiks ir pagājis, un "Faustam" atkal ir jāskan – par to pilna pārliecība ir Siguldas opermūzikas svētku rīkotājam Dainim Kalnam: "Es uzskatu, ka "Fausts" vispār ir starp trim topa operām, kas tātad, ir – "Karmena", "Traviata" un "Fausts". "Faustā" ir tik daudz burvības, tik daudz skaistu melodiju, to vidū labi pazīstamā Margarētas ārija, nemaz jau nerunājot par Mefistofeļa kuplejām."

Lielā kārdinātāja un pavedinātāja Mefistofeļa lomā Dainis Kalns uzaicinājis debitēt Rihardu Mačanovski. "Viņš ir tādā formā, ka atbilst šai lomai pēc sava skanējuma. Kāpēc gan viņam to neuzticēt? Un tas būs jaunums! Mūsu Latvijas vēsturē Mefistofeļi tikai kādi 12 ir bijuši," stāsta Kalns. "Faustu savukārt – gan veco, gan jauno – dziedās izcils franču tenors Filipe Do. Šajā lomā arī tā augstākā "do" nots ir jānodzied, viņam tā nav problēma. Un man jau ir arī tāda pieredze, ka franču mūzika vislabāk skan, ja to paši francūži dzied. Ar vienu nosacījumu, ka viņi ir labi dziedātāji, un tad tam skanējumam ir visaugstākā vērtība."

Margarētas lomā dzirdēsim ukraiņu soprānu Olgu Bezsmertnu. Viņa dziedājusi Milānas "La Scala", Zalcburgas un Bavārijas operā, pašlaik dzied Vīnes Valsts operā.

"Kāpēc viņa ir aicināta? Tāpēc ka es esmu viens no tiem daudzajiem tūkstošiem latviešu, kas mostas un dodas pie miera tikai ar domām par Ukrainas varoņiem. Līdz ar to ukraiņu māksliniece ir uzaicināta, lai mēs morāli atbalstītu ukraiņus, tā izrāde daļēji ir veidota arī ar domām par Ukrainu,"

norāda Dainis Kalns.

Režisors Edmunds Freibergs uzskata, ka tieši Margarētas tēma šodien izskan visaktuālāk, tāpēc viņa iestudējuma centrā būs stāsts par Margarētas uzvaru pār Mefistofeli jeb ļauno spēku, kas grib iznīcināt viņas dvēseli. Režisors skaidro: "Jo viņa, iziedama cauri savam Golgātas ceļam, visām savām ciešanām, nevis – kā tas ir parasti pieņemts spēlēt pēdējā ainā – sajūk prātā, bet ir pieņēmusi lēmumu iet nāvē, lai izpirktu savu grēku un lai uzvarētu Mefistofeli. Jo būtībā Mefistofelim jau, manuprāt, ir ne tik svarīga tā Fausta dvēsele, to viņam nav grūti nopirkt, bet tieši Margarētas dvēsele būtu viņa lielā uzvara, ja viņš to varētu paņemt sev līdzi uz elli. Un man liekas, ka šajā situācijā ir ļoti svarīgi, ka ne Mefistofelis uzvar, ne ļaunais uzvar, bet uzvar Margarēta ar savu upuri, iedama apzināti nāvē un izpirkdama savu grēku."

Operas "Fausts" oriģināliestudējums diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā būs Siguldas opermūzikas svētku galvenais notikums, kas Siguldas pilsdrupu estrādē izskanēs sestdien, 29. jūlijā. Piektdien to ievadīs arī svētku atklāšanas koncerts, bet svētdien būs garīgās mūzikas koncerts un svētku galā koncerts.

Šīs nedēļas nogalē, 16. jūlijā, savukārt Liepājā, "Lielajā dzintarā" būs iespēja noskatīties aizvadītā vasarā Siguldā izskanējušo operu "Bohēma" ar spožo Maiju Kovaļevska titullomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti