Kultūras ziņas

Kāpēc un vai patiesi latvietis kokā ēd sēnes?

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ieslodzīto dzīvesstāsti izrādē "Gaišās naktis"

Liepājas cietuma ieslodzīto dzīvesstāsti izrādē «Gaišās naktis»

Kas jaunieti noved līdz situācijai, kurā tiek pastrādāta slepkavība? Vai līdzcilvēku un sabiedrības spēkos bija to novērst? Par šiem jautājumiem rosina aizdomāties mākslinieces Kristīnes Brīniņas dokumentālā izrāde "Gaišās naktis", kas tapusi pēc ilgām sarunām ar trim Liepājas cietuma ieslodzītajiem. Šonedēļ iestudējums piedzīvoja pirmizrādi uz Liepājas teātra mazās skatuves.

"Mēs visi esam vienādi. Labi, es atņēmu citam cilvēkam dzīvību, es neko nesaku. Es atrodos šeit, samaksāšu par to, kas man jāmaksā, bet nevajag pret mani izturēties kā pret pēdējo..." Tā skan fragments no izrādes "Gaišās naktis". Divas slepkavības, viens slepkavības mēģinājums un trīs jaunieši, kuriem par nodarīto vairāk nekā 10 gadi jāpavada aiz restēm. Viņus kā galvenos varoņus savam iestudējumam Kristīne Brīniņa izvēlējusies, divus gadus kopā ar brīvprātīgā darba veicējiem apmeklējot Liepājas cietumu un atklātās sarunās uzzinot ieslodzīto dzīvesgājumu.

"Tas ir tieši par šo faktoru, kur mums kā sabiedrībai ir bijusi iespēja līdzdarboties un pieņemt šo bērnu kā daļu no sabiedrības, un uzņemties atbildību laicīgi, un nenovelt atbildību tikai uz skolotāju vai tikai vecākiem," skaidro Brīniņa.

Izrādes dramaturģiskais materiāls tapis, Brīniņai sadarbojoties ar dzejnieku Henriku Eliasu Zēgneru. Izrādes ansambli veido aktieri Kārlis Artejevs, Valts Skuja, Artūrs Irbe, Hugo Puriņš, Madara Kalna; radošā komanda – mākslinieks -8, komponiste Spāre Vītola un gaismu mākslinieks Toms Streilis.

Lai labāk iejustos tēlos, aktieri vairākkārt tikušies ar reālajiem prototipiem un iepazinuši cietuma vidi.

"Nav viegli. Man murgos rādās jau visādi sapņi par cietumu," atzīst aktieris Artūrs Irbe. "Viskautko tur esmu paskatījies. Divus mēnešus, kad tu tajā visā esi iekšā, ir mazliet nogurdinoši, bet, jā, man liekas, būs ļoti interesanti."

"Viņš tur izstāsta pilnīgi visu, plēš sevi vaļā. Un mēs to arī kopējam, burtiski kopējam. Tur nav vienkārši novērojums, mēs meklējam visas nianses – vaibstos, balsīs, žestos," stāsta aktieris Kārlis Artejevs.

Izrādē atainotajās sarunās izskan gan ieslodzīto bērnības traumas, gan pieaugšana cietuma sienās. Visi trīs pēc iznākšanas brīvībā cer sākt jaunu, citādu dzīvi, un aktieri cer, ka tas viņiem tiešām izdosies. Viens no ieslodzītajiem nesen arī atbrīvots, bet izrādi skatīties pagaidām negribot – esot pārāk smagi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti