Sajūtu teātris, lakoniska traģēdija un komiksu lasījumi. Trīs skatuviskas pieturas

Šonedēļ teātri var piedzīvot caur dažādām maņām, var steigties uz Valmieras Drāmas teātra pirmizrādi vai Siguldā iepazīt skatuves mākslu kopā ar ģimeni un draugiem. Par teātra piedāvājumiem pieaugušajiem, jauniešiem un bērniem Latvijas Radio stāsta teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Sajūtu teātris, lakoniska traģēdija un komiksu lasījumi. Trīs teātra pieturas
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Grāmata zīme" Ģertrūdes ielas teātrī

Režisores Lienas Šmukstes izrāde "Grāmata zīme" ir dokumentālā stāstā balstīts iestudējums, uz kuru tiek aicināti gan cilvēki ar redzes traucējumiem, gan ikviens, kurš vēlas gūt īpašu pieredzi, kad vairāk tiek aktivizētas tādas maņas kā tauste un dzirde. Pieskārieni un smaržas ļaus skatītājam sajust un izdzīvot kādas ģimenes likteni 20. gadsimta 70. gados.

Sajūtu teātra žanrs ir samērā reta pieredze Latvijas teātra apmeklētājiem. Esam raduši teātri baudīt tradicionāli, taču sajūtu teātris ļauj iepazīt pasauli un gūt neparastu pieredzi caur piecām mums svarīgajām maņām: dzirdi, tausti, garšu, smaržu un redzi. Ja noņemam vienu no šīm maņām, mēs sākumā apjūkam, bet pēc brīža sākam aptvert, ka pastiprinās pārējās maņas un mums ir iespēja doties sajūtu pasaulē un iepazīt sevi, iespējams, no jauna.

Tuvākā izrāde 5. oktobrī.

"Jāzeps un viņa brāļi" Valmieras Drāmas teātrī 

Ceturtdien, 5. oktobrī, pirmizrādi piedzīvo Raiņa traģēdija "Jāzeps un viņa brāļi" Valmieras teātrī Ineses Mičules režijā.

Jāzeps ir šodienas Hamlets. Viņš savus nokaitētos jautājumus tieši tāpat risina pilnīgā vientulībā. Kā mēs visi. Kad izslēgti visi sociālie tīkli ar īsto un viltus padomdevēju zunoņu, tu paliec viens pret vienu ar savu sirdsapziņu un iekšējo kompasu. Auklēt savas sāpes un audzēt upura aizvainojumu ir tik saldi un kārdinoši. Apslāpēt sava "ego" īdēšanu, iespējams, ir viens no cilvēka mūža grūtākajiem uzdevumiem. Ko mūsdienu pasaulē, kur Jāzepa bedres ir tik daudz, nozīmē pa īstam piedot? Ko nozīmē ļaunu par labu vērst?

Režisore Inese Mičule, kā arī radošā komanda – scenogrāfs Reinis Dzudzilo, vizuālā māksliniece Krista Dzudzilo un komponists Rihards Zaļupe – ar līdzšinējiem iestudējumiem ir pierādījuši savu cilvēcisko briedumu, lai teātrī runātu par sarežģītiem ētiskiem un filozofiskiem jautājumiem lakoniskā traģēdijas formā.

Tuvākās izrādes 5., 6. oktobrī.

Teātris Bērnu un jauniešu literatūras festivālā Siguldā 

Siguldā notiek Latvijas Bērnu un jauniešu literatūras festivāls, kurā varēs skatīt arī Jāņa Znotiņa kūrētu teātra programmu. Festivāla programma veidota ar mērķi iepazīstināt ar literatūras dažādajām šķautnēm, kā viena no tām – arī teātris. Tiks piedāvātas sarunas un darbnīcas ar autoriem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Norvēģijas, ilustrāciju izstādes, teātra izrādes, multimediju pastaiga, nepublicēto darbu lasījumi, grāmatizdevēju jaunāko grāmatu prezentācijas un daudz kas cits.

Iespējams apmeklēt divas izrādes, kurās līdzdarboties un iesaistīties arī skatītājiem: komiksu lasījums ar publikas iesaisti "Anna un Froga" ģimenēm ar bērniem vecuma kategorijā no 5 gadiem, un otrs komiksu lasījums ar publikas iesaisti "Kinderlande", kas būs aizraujošs ģimenēm ar bērniem vecumā no 9 gadiem.

Sestdien, 7. oktobrī, būs redzama Kristīnes Brīniņas mudžizrāde "Visi skaitās", kurā blakus dzīvo literatūra, teātris, deja un cirks. Izrādē nozīmīgu vietu rod arī Siguldas amatierkolektīvi, bet svētdien, 8. oktobrī, skatāma Latvijas Leļļu teātra izrāde "Bruņinieks, kuram sāpēja zobi".

Festivāls norisinās no 6. līdz 8. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti