Dienas ziņas

Minimāli invazīvā operācijā izoperē barības vada vēzi

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Norisinās pasākumu cikls "Satiec savu meistaru!"

Kā top iecienītā maize, kā darināt tautastērpu – arī Kuldīgā var satikt savu meistaru

Uzzināt, kā top iecienītā maize, no kura gala ķerties pie sava tautastērpa darināšanas, kādi ir vecākie adīšanas paņēmieni. Šīs ir tikai dažas no senajām prasmēm, kuras var izzināt ikviens. Visu aprīli Latvijā norisinās pasākumu cikls "Satiec savu meistaru!". Tas notiek jau 16. reizi. Kā tas aizvadīts Kuldīgas novadā?

"Šis ir daudz jāmīca, skābmaizi ir baigi ilgi mīcīt. Jāmīca tā, lai sviedri tek gar mugurkaulu uz leju, kā mamma teica, un durvēm stendere paliek slapja," stāstīja suitu saimniece Skaidrīte Nagliņa.

Lai dalītos ar savām suitu skābmaizes cepšanas prasmēm, Nagliņa jau laikietilpīgākos darbus padarījusi – viss process prasītu aptuveni 20 stundu.

Recepte ir mantota no mammas, tāpēc viņai svarīgi to nodot tālāk. Pasākumā "Satiec savu meistaru!" Skaidrīti satikt var regulāri.

"Tie meistari tik dažādi, un tās prasmes un tie darbi, ko var iemācīties un ko dara pie mums Latvijā, tik ļoti dažādi un tik vajadzīgi! Un ir jau arī interese, tā jau nav, ka cilvēkiem nepatīk. Patīk," pauda Nagliņa.

"Es esmu ēdusi viņas maizīti, gribēju saprast, kā tā top. Ar mīcīšanu smagi. Tas nav viegls darbs," atzina apmeklētāja Santa Ansone no Jūrkalnes.

Kamēr mīkla rūgs, Skaidrīte sagatavojusies arī otra kurzemnieku tradicionālā ēdiena – sklandraušu meistarklasei, arī te viņa dalās ar savas mammas recepti. Jāteic, ka Kuldīgas novadā bagātīgi tika piedāvātas arī dažādu rokdarbu apgūšanas prasmes. Kā tikt pie suitu sieviešu jakas jeb vamža ar pērlēm izšūtās maliņas, zināja rokdarbu meistare Laila Puķīte.

"Mēs neviens neesam mūžīgs un nedzīvosim gadsimtiem ilgi. Es tā gribu, lai vairāk cilvēki dara, kustina nagus, dara skaistas lietas un lai muļķības pa galvu nemaisās.

Tad nav laika, tad tu domā par to, kas tev jādara, un par labām lietām. Tad, kad cilvēkam ir slikti, viņš nemaz neko tādu nevar uztaisīt. Nesanāk, tas jāārda ārā," sacīja Puķīte.

"Es šobrīd spēlēju "Alšvangas spēlmaņos" vijoli un aizņemos visus tērpa gabalus no kultūras namiem. Tad sāku domāt, ka kaut kas jādara pašai. Pirmais ir jostu mēģināt sākt aust, otrais ir šis – vamzītim priekšu izšūt," klāstīja apmeklētāja Guntra Aistara no Jūrkalnes.

"Satiec savu meistaru!" ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, lai pēc iespējas vairāk cilvēku iepazītu senos arodus, kas pārmantoti no paaudzes paaudzē. Latvijā ir ap 200 norišu vietu. Pasākumi plānoti līdz pat aprīļa beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti