Rucavā varēs satikt savu meistaru un gatavot balto sviestu

Kurzemē sestdien, 13. aprīlī, sāksies pasākumi "Satiec savu meistaru", ko Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) rīko jau sešpadsmito reizi. Pasākumu laikā meistari dalīsies ar zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē.

Vairāki notikumi gaidāmi Dienvidkurzemes novadā. Piemēram, rucavnieki šajā nedēļas nogalē atklās baltā sviesta noslēpumus un to, kā pagatavot trīs veida tradicionālās biezputras jeb tīres. Vislielākā interese esot par ēdienu gatavošanu, taču neizpaliks arī citu prasmju un arodu iepazīšana, stāsta Rucavas Tradīciju kluba vadītāja Māra Tapiņa.

Abās pasākuma dienās – 13. un 14. aprīlī – no pulksten 11 līdz 15 Rucavas Tradīciju namā "Zvanītāji" varēs uzzināt, cik bagāts un dzīvs ir Rucavas tradicionālās kultūras mantojums, atklāt Rucavas baltā sviesta noslēpumus, lai nogaršotu paša sakulto sviestu, bet koktēlnieka Jāņa Žīmanta vadībā būs iespēja izgrebt savu koka karoti.

Rucavas Tradīciju kluba vadītāja Māra Tapiņa
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Aigars Brazevičs ir apguvis lakatu aušanu uz rāmja, lai parādītu, kā Rucavas mārģines (villaines) krāsas spēlējas lakata rakstos. Secen neies arī gastronomiski prieki jeb "Trīs tīres" – tradicionālo ēdienu meistarklase ar degustāciju.

"Vēders būs priecīgs nobaudīt trīs tīres – Rucavas puses tradicionālās biezputras, ko ēda latviešu zemnieku mājā, kad ziemas krājumi jau apēsti un jauni [graudi] vēl nav izauguši, jo baltā tīre ar ceptu desu vai cauraudzīti tradicionāli ir īstens svētdienas ēdiens paaudžu paaudzēs daudzās rucavnieku ģimenēs vēl šodien," stāsta Rucavas Tradīciju kluba vadītāja Māra Tapiņa.

Savukārt tikai sestdien, 13. aprīlī, pulksten 11 un 15 Dace Tapiņa izrādīs un izstāstīs par Rucavas tērpiem cauri gadsimtiem, par savas dzimtas mantojumu un atšķirībām starp dažādajām Rucavas tautas tērpu variācijām. Būs iespēja arī ietērpties Rucavas tautastērpā un nāmata – iegarena, četrstūraina linauta, ko Rucavas novadā sievietes tin ap galvu, – siešanas mācība. Dienas beigās Rucavas centra dzirnavās sadziedāšanās kopā ar Rucavas etnogrāfiskā ansambļa vadītāju Staņislavu Skudiķi.

Savukārt Bārtas kultūras namā 13. aprīlī no pulksten 11 notiks atvērtās darbnīcas un meistarklases, kurās Bārtas tautas lietišķās mākslas studijas "Kamolītis" dalībnieki rādīs, kā ievilkt stellēs un aust Bārtas brunčus un kā adīt Bārtas cimdus.

No pulksten 12 līdz 15 Vecpils Kultūras centrā būs dubultcimdu un dubultzeķu adīšanas meistarklase ar Aivu Dzenīti, bet Aizputē, "Kamolītī" no pulksten 16 līdz 19 norisināsies jostu aušanas meistarklase.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti