Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 80

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 82

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 81

Šaubas varas apcirkņos izraisīja virkne «Mikrofona» dziesmu 1981. gada aptaujā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Atceroties "Mikrofona” aptauju 1981. gadā, nāk prātā divas maestro Raimonda Paula dziesmas – "Savāda vasara” un "Dīvainā vasara”. Laikam jau tāpēc, ka šo aptauju var uzskatīt gan par savādu, gan arī dīvainu. Pirmkārt jau varas apcirkņos šaubas izraisīja uzvarētājdziesma Raimonda Paula "Dāvāja Māriņa” ar Leona Brieža vārdiem.

Par to, ka Svētā Māra aizmirsusi iedot meitenei laimīti, turklāt Svētās Māras baznīca taču atradās turpat blakus Radio mājai – Rīgas Doma katedrāle. Un to visu tik dvēseliski apdziedāja Aija Kukule un "Dzeguzītes” dalībniece mazā Līga, kurai, atceroties kādu senāku solījumu, maestro šo melodiju bija veltījis.

Pavisam aptaujā piedalījās 21 komponists ar 26 dziesmām, ko izpildīja 14 solisti un 6 grupas, bet  iesūtīto vēstuļu kopskaits šķita salīdzinoši mazs – 28 246 reģistrētas vēstules. Ar visai nelielu balsu pārsvaru "Māriņa" apsteidza Ulda Stabulnieka un Māras Zālītes dziļi patriotisko "Tik un tā”, ko komponists bija atnesis uz redakciju tad, kad iesniegšanas termiņš jau bija beidzies.

Kā grāmatā "Tikai dziesma nenosalst”, kas veltīta "Mikrofonam”, raksta Lia Guļevska, dziesma bija tik skaista, vienlaikus tik vienkārša un dziļa, ka tika nolemts nākamajā dienā tomēr aptaujai to pieteikt. Mūsdienās grūti iedomāties, cik bīstams toreiz pastāvošajai varai bija vārds "Latvija”, bet bailēm, kā zināms, ir lielas acis, un šīs acis laikus pamanīja ne tikai draudošās briesmas, bet arī aptaujas beigu datumu, lai pilnībā oficiāli aizliegtu skaitīt vēstules, kas pienākušas pēc šī datuma.

Savādības neizpalika, arī pošoties koncertam Rīgas Sporta pilī – sveikt Uldi Stabulnieku bija paredzēts Konservatorijas rektoram, kora "Ave Sol” diriģentam Imantam Kokaram (šajā korī bija dziedājis arī Uldis), taču rektors tikai viņam vien zināmu apsvērumu dēļ šo iespēju pārspēlēja savam dvīņu brālim Gido Kokaram, kura vadībā slavenais koris, skatītāju vētrainu gaviļu pavadīts, arī apsveica komponistu ar šo brīnišķīgo skaņdarbu.

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Starp citu, uzaicināto sveicēju pulkā togad bija daudz izcilu personību – rakstnieks Zigmunds Skujiņš, gleznotāja Maija Tabaka, ”Melodijas” mākslinieciskais vadītājs Aleksandrs Grīva, VEF tehniskā direktora vietnieks Valdis Dommers, arī dzejnieks Imants Ziedonis, kurš gan pats nevarēja būt klāt, bet atsūtīja dziļi izjustu vēstuli, kuru Sporta pilī man bija tas gods nolasīt.

Dīvainības nerimās saistībā ar kaskadieru grupu, kuru uzstāties bija uzaicinājusi redaktore Vizma Apolone, taču pēdējā mirklī viņus noņēma no trases, jo 19. decembris, izrādījās, bija Leonīda Brežņeva dzimšanas diena, kad tāds aizdomīgs numurs nešķita vēlams, pat bīstams. Ja nu kaut kas notiek.

Turpinot par dziesmām, aptaujas trešajā un ceturtajā pozīcijā atkal bija Raimonda Paula melodijas - "Meitene ar kallu ziediem”, Imanta Ziedoņa vārdi, ko izpildīja "Credo”, un "Rozīt mana, nātru dārzā”, Leona Brieža teksts, solists "Mikrofona” aptaujas debitants, aktieris Jānis Paukštello.

Šajā aptaujā neiztika arī bez žūrijas, kas noteica tās ieskatā labāko dziesmu un solistu un ko vadīja Kultūras ministrijas ierēdnis Alfrēds Cinovskis. Par labāko atzina Ingu Pētersonu. Aleksandram Grīvam uzstājot, ka koncertā viņam  jāizpilda "Melodijā” ierakstītā Ivara Vīgnera "Zelta dziesma”, pret to kā tipisku čigānmelodiju asi  iestājās  Cinovskis.

Dziesmu izglāba vien paklīdusī bauma, ka šī dziesma ļoti patīkot bijušajam  partijas CK sekretāram Arvīdam Pelšem, kurš tad jau bija aizkalpojies līdz pat Kremlim. Tad nu sākotnējie dīvainie iebildumi ātri vien pagaisa, kaislības norimās, un "Zelta dziesma” "Mikrofona 81” aptaujas noslēguma koncertā Sporta pilī izpelnījās skatītāju gaviles un ovācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti